Stop для business as usual українців з оборонкою РФ

24 травня 2023, 13:46
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
22
Stop для business as usual українців з оборонкою РФ

Поки західні союзники намагаються щільно перекрити схеми постачання в Росію компонентів для використання у вироблянні зброї, в самій Україні деякі підприємці намагаються заробити на російському ВПК.

23 травня СБУ повідомила, що викрила компанію з Волині, яка виготовляла високотехнологічні вироби для російських підводних човнів.

Компанія виготовляє високотехнологічні вироби для опорно-поворотних механізмів. Ця продукція використовується для виробництва важкої техніки, у тому числі підводних човнів. Саме ці рідкісні вироби й постачались до країни-агресора.

Для маскування цих продажів керівником волинського підприємства була задіяна афілійована фірма у Європі. За схемою, іноземна комерційна структура закуповувала продукцію українського заводу нібито для своїх потреб, а потім переправляла її кінцевим замовникам в Росію.

З початку повномасштабного вторгнення за такою схемою до Росії було переправлено майже 200 тис. одиниць критично важливих виробів, інформує Служба безпеки.

У цій справі є відразу декілька важливих питань.

По-перше, якщо називати речі своїми іменами, то ситуація є такою: весь час повномасштабної війни, перебуваючи під російськими ракетними обстрілами (перший раз Волинь росіяни обстріляли зранку 24 лютого 2022-го) ці волинські бізнесмени намагались заробити гроші, прямо працюючи на армію ворога. Але станом на сьогодні така діяльність не класифікується як державна зрада. Тому відповідальність за такі вчинки слід посилити на законодавчому рівні.

По-друге, Україна послідовно підтримує зусилля західних партнерів у тому, щоб перекрити канали обходження санкцій проти РФ. А також так само послідовно здійснює тиск на інші країни, щоб вони припинили співпрацю з російським ВПК. І для підкріплення такої позиції нашій країні вкрай важливо, щоб жодна українська фірма не займалась подібними поставками. Тому ліквідація подібних каналів, має важливе міжнародне і дипломатичне значення.

І по-третє, в роботі з перекриття співробітництва українських підприємств з ворогом важливим є саме системний підхід. Який намагається застосовувати СБУ. Так, минулого тижня було викрито полтавське підприємство, яке допомагало РФ виробляти ракети, а ще раніше на роботі на агресорів спіймано директора запорізького гіганта «Мотор-Січ» Богуслаєва. До речі, стосовно останнього: недавно в РФ визнали наявність кризи з двигунами для вертольотів, які раніше Богуслаєв таємно переправляв до Росії. Голова міністерства промисловості та торгівлі РФ Деніс Мантурив визнав, що це «найбільш вузьке місце», а нехватка двигунів складає більше 500 штук.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.