Прикрути №5

17 травня 2023, 09:41
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
20
Прикрути №5

Не свіжі казки. «Укренерго» знову взялось за старе і не вивчило уроки 2022 року.

І розповідає українцям, що лише їх геройська економія електроенергія ввечері, відключення приладів, їх використання вночі допоможе уникнути відключень світла. Спойлер: відключення електроенергії будуть, не зважаючи на те, що українці повиключають хоч усі свої чайники відреагувавши на примітивні заклики обмежити споживання електроенергії.

Нинішні заяви «Укренерго» чи будь-кого іншого про необхідність економії – це лише крок до запровадження або формалізованих графіків відключень як це було взимку, або неформальних відключень споживачів з метою збалансувати енергосистему.

Повторю те, що завжди кажу. Економити електроенергію потрібно, вчити цього також потрібно, за 1-3-5-10 років цього не навчаться, це завдання на три-чотири покоління вперед. Радянський Союз потратив хороших 50 років пропаганди економії електроенергії, щоб виробити у старих і нових поколінь відчуття економії і довести до автоматизму рух для відключення лампочки.

У капіталістичному або ж ринковому світі цей процес можна скоротити. Просто поставити високу, не обов’язково ринкову, ціну на електроенергію. І хоч не хоч, але ти сам себе відключиш.

Насправді відключення лампочок, чайників, мікрохвильок чи бойлерів абсолютно не впливає на ситуацію наявності дефіциту в енергосистемі. Давайте згадаємо жовтень минулого року і перші ракетні удари. Тоді також «Укренерго» та в цілому влада розгорнули кампанію «економ і врятуй енергосистему», але настання холодів і збільшення дефіциту привело до логічних дій операторів – вони просто відключили населення і не питали скільки хто чайників відключив.

Зараз ситуацію аналогічна. Поступово буде ставати жарко, зросте дефіцит і населення просто відключать. Звичайно, там де це буде потрібно робити і на визначений час. Не думаю, що відключення будуть перевищувати 2-3 години на добу і не усі дні.

Здається, що навіть останній українець, який дивиться єдиний марафон новин, уже зробив свої висновки про старі казки про економію електроенергії. Більше того зимою українці зробили правильні висновки: найкраща економія – це примусове відключення споживача, і споживач ставиться до цього із розумінням в умовах війни.

З такими керівниками «Укренерго» і в 2024 році українців будуть безцільно і фанатично просити економити електроенергію.

Але не треба забувати важливого нюансу. Українців попереджають про відключення електроенергії, щоб аргументувати необхідність імпорту дорожчої електроенергії із ЄС, яку нам ніхто не донатить, не дарує і не оплачує за нас. Імпорту можна уникнути, якщо компанія ДТЕК Ахметова буде спалювати вугілля на ТЕС, а не економити його.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрэнерго
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.