Вилка від ДТЕК

15 травня 2023, 11:35
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
29
Вилка від ДТЕК

ДТЕК Ахметова виступив проти «Укренерго» і заявив, що відключень електроенергії влітку не буде.

А от зимою якраз будуть обмеження, бо енергосистему не ремонтують. І просить на ремонти ТЕС 5,5 млрд. грн. або 140 млн. дол. Мовляв, саме на стільки завдано шкоди від ракетних ударів.

І все в принципі нормально. Хто лише зараз у держави не просить. Але ДТЕК зазвичай і в минулі мирні роки витрачав на поточні, сезонні ремонти ТЕС до 120 млн. дол. Тому фактично Ахметов пропонує державі просто заплатити за підготовку своїх ТЕС до опалювального сезону 2023-2024 рр.

Свого роду це буде також компенсацією за те, що ДТЕК буде спалювати влітку своєї дефіцитне вугілля. Його мало, є проблеми з логістикою і по хорошому його треба приберегти до зими. Бо що там буде зимою – важке питання. Але дуже схоже, що ТЕС доведеться таки спалювати більше вугілля цим літом.

Тому свого роду це така вилка від ДТЕК: або давайте гроші на ремонт, або не чіпайте наше вугілля.

Звідси іще один момент. Як і всі інші ДТЕК апелює до імпорту електроенергії. Мовляв, лише він один може врятувати ситуацію літом. Я вже казав, що всі просто хочуть заробити на імпорті, але ДТЕК також хоче зекономити вугілля, якого у нього мало.

Але це якийсь сюрреалізм – у випадку дефіциту в Україні ніхто точно сьогодні не скаже, якими будуть можливості у Словаччини і Румунії для обсягів імпорту. І вже точно це суттєво не вплине на можливий дефіцит електроенергії у центральній і східній Україні.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Ринат Ахметов,ДТЭК
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.