«Ох уже эти сказочники»

12 травня 2023, 10:14
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
44
«Ох уже эти сказочники»

«Укрнафта» планує збільшити видобуток нафти з 1,5 до 3 млн. т, а мережу АЗС – із 537 до 1200 комплексів. Посміялись? Ну да, як і всі.

Але було би просто весело, якби для таких амбітних цілей не планували збільшувати капітальні затрати. А це по простому означає: вимивання іще більше грошей, ніж це любила робити група Коломойського – попередники нинішнього керівника «Укрнафти» Корецького.

Загалом питання «Укрнафти» не такі цікаві. Але тут спостерігається певний неспокій навколо фінансового плану «Укрнафти». Навіть, я би сказав, нездоровий інтерес до рутинного документу. Навіть у Мінфіні трохи очуміли від проекту фінансового плану «Укрнафти». Якщо відкинути обережний песимізм Мінфіну (таке їх бюрократичне покликання), критичні оцінки планів, то можна виділити одну здорову думку: необхідно провести грунтовний аудит «Укрнафти», що дозволить проаналізувати фактичний стан справ компанії. Тобто, по суті іще не ясно скільки було вимито грошей за попередні періоди минулими менеджерами Коломойського, що залишилось в активі, що з цим усім робити і чи тоді взагалі можна вірити казкам нового керівництва.

«Укрнафта» хоче збільшити капітальні інвестиції з 9,2 млрд грн у 2023 р. до 18,6 млрд. грн у 2024 р. і 35 млрд. грн у 2025 р. Звичайно, багато чого можна зробити за такі гроші. Якщо знову не буде форс-мажору і курс валюти не зміниться. Але нульову ефектність від «росту затрат» було чудово видно на прикладі «Нафтогазу», який спустив більше 60 млрд. грн. на збільшення видобутку газу, а нічого не змінилось. Ні грошей, ні газу. У випадку з «Укрнафтою» буде аналогічна історія.

А от з мережею АЗС – тут цікавіше. Це ближче Корецькому. Ну, це як у байці про директора м’ясокомбінату, якого назначили директором театру і якого більше цікавила наявність ковбаси у буфеті.

Тобто, висновок наступний. Ніхто проблемами «Укрнафти» займатись не буде. Все буде плисти як і плило. Але за наявний період часу спробують з допомогою і фінансового, і нафтового ресурсу «Укрнафти» наростити мережу АЗС. Не думаю, що ми побачимо нові і свіжі ідеї. Все буде реалізовано у кращих традиціях Коломойського, який також «обсадив» «Укрнафту» своїми АЗС. Нічого не змінилось – за державні гроші розвивати приватний бізнес. Але Коломойському хоча би юридично належали 42% акцій «Укрнафти».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрнафта,Игорь Коломойский
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.