Українські авіадвигуни не долетіли на батьківщину «Шахидів»

04 травня 2023, 13:11
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
54
Українські авіадвигуни не долетіли на батьківщину «Шахидів»

Два дніпровських бізнесмени намагалися нелегально переправити до Ірану два турбореактивні авіадвигуни Д-36 для продажу за $400 тисяч.

Їхні іранькі контрагенти збиралися використоти це обладнання на військово-транспортних літаках АН-74.

Для маскування операції двоє власників дніпровської компанії, яка спеціалізується на вантажних перевезеннях до країн Близького Сходу і Африки. намагались вивезти авіадвигуни з України під виглядом комплектуючих для магістральних газогонів. Для чого вже внесли недостовірні відомості до товарно-транспортних декларацій.

Однак спробі незаконного вивезення за межі України авіаційних комплектуючих, що підлягають державному експортному контролю, запобігла Служба безпеки України. Співробітники СБУ своєчасно викрили оборудку і заблокували її.

Слідчі СБУ наразі проводять кримінальне провадження за статтєю Кримінального кодексу України про порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю.

Вони з’ясували,  що двигуни, які діпровські підприємці намагались нелегально вивезти за кордон, раніше були викрадені під час ліквідації одного з держпідприємств. Ділки планували зробити «косметичний» ремонт цих агрегатів і виготовити на них підроблені документи для подальшого продажу.

Авіапродукцію вони сильно не ховали – вона зберигалася просто в ангарі на території підприємства. Саме там її й виявили правоохоронці при обшуках за місцем роботи фігурантів. Після проведення необхідних експертиз ці двигуни передадуть на потреби оборонно-промислового комплексу України.

Цей випадок підтверджує своєчасність дій для посилення санкцій стосовно Ірану, у яких якраз йдеться про товари військового призначення та подвійного використання. Адже на минулому тижні Кабінет Міністрів України ухвалив рішення винести на розгляд РНБО пропозиції щодо застосування секторальних санкцій до Ірану.

Уряд пропонує запровадити санкції строком на 50 років. Серед іншого вони містять заборону передання резидентам Ірану технологій, прав на об’єкти права інтелектуальної власності. А також обмеження торговельних операцій з товарами, на міжнародні передачі яких поширюється дія Закону України "Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання" з резидентами Ісламської Республіки Іран (повна заборона).

Крім цього, пропонується обмеження торговельних операцій з послугами, які пов'язані з постачанням, продажем, передачею, виробництвом або використанням таких товарів, повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень резидентами Ірану територією України, пов’язаних з вищезгаданими операціями. 

«Даємо старт секторальним санкціям проти Ірану. Попередні обмеження, запроваджені Україною та нашими партнерами щодо осіб та компаній, безпосередньо причетних до постачання зброї Росії, на жаль, не були сприйняті, як серйозне попередження. Що ж – ми посилимо наші аргументи», - зазначила перша віце-прем’єр-міністр економіки Юлія Свириденко. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.