Денег нет, но вы держитесь

01 травня 2023, 10:02
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
58
Денег нет, но вы держитесь

Грошей немає, а чиновники все рахують скільки гривень потрібно для наступного опалювального сезону. ЄС і США нічого не дають.

Міненерго України порахувало свою суму грошей для наступного опалювального сезону. Заступник міністра енергетики Фарід Сафаров каже, що треба 3,4 млрд. дол.

«Для підготовки до опалювального сезону 2023/2024 необхідно 3,4 млрд дол, у тому числі 1,2 млрд дол. має піти на закупівлі певного типу ресурсів. Решта суми - на відновлення ліній електропередач, зокрема ліній "Укренерго" та ліній операторів систем розподілу електроенергії (обленерго), а також на відбудову генеруючих потужностей, зокрема теплової генерації, гідроелектростанцій та зеленої генерації. Це приблизно 2,1 млрд дол», - заявив Сафаров.

Як відомо, раніше голова комітету у парламенті Герус безапеляційно заявив, що на ремонт потрібно всього 1 млрд. дол. (40 млрд. грн) і крапка. Сафаров тепер йому заперечує: саме на ремонт потрібно 2,1 млрд. дол.

Висновок простий: кожен говорить, що хоче і називає суми, які хоче, бо самих грошей банально немає. І поки є єдиний варіант їх отримати – це підвищення тарифів для населення. Проте, як я раніше писав підвищення тарифів на електроенергію нічого не дасть.

Тому зараз ми спостерігаємо «другу серію» 2022 року, коли і Міненерго, і Герус, і «Укренернго» тупо сиділи і чекали, що буде. Тепла зима зробила за них свою роботу. Мінуси теплої зими 2022 року іще вилізуть, але чи буде теплою зима 2023-2024 рр. – ніхто не знає.

Скільки грошей потрібно на відновлення технічного стану підстанцій і ліній електропередач? Сафаров посилається на Світовий банк, що вони разом рахували. Але Світовий банк нарахував проведення необхідного капітального ремонту весною-літом-восени 2023 року на суму 140 млрд. грн. (3,6 млрд. дол). Логічно, що ніхто не встигне зробити. Та й грошей немає, іще раз скажу.

Тому усі просто чекають погоди у моря.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Минэнерго
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.