Від перемоги в Україні напряму залежить перемога Байдена в США

27 квітня 2023, 11:13
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
56
Від перемоги в Україні напряму залежить перемога Байдена в США

Демонстрацією реальної та переконливої перемоги над Росією в Україні на виборах президента США Джо Байден зможе пред’явити виборцям яскраву «історію успіху», яка допоможе йому вдруге зайняти цей пост.

Джо Байден у вівторок нарешті офіційно повідомив про анонсований ним ще кілька місяців тому намір знову балотуватиметься на посаду президента на виборах наступного року.

У цьому повідомленні американський президент жодного разу не згадав Україну чи інші зовнішньополітичні питання. Він говорив передусім про внутрішню політику - захист демократії, соціальний захист, права жінок тощо. (До речі, передвиборчий слоган кампанії кандидата Байдена на виборах-2024 оригінальністю не визначається – «Завершімо роботу». Всі без виключення президенти України, які балотувались на другий термін (крім Леоніда Кучми у 1999 році ніхто із них на цьому поприщі не знайшов успіху) та багато їхніх колег й на пострадянському просторі, й у світі в цілому так само обґрунтовували необхідність ще одного терміну на своїй посаді - щоб закінчити розпочати ними справи, а не кидати їх на півдорозі).

Але так склалася доля, що питання України, як і на виборах 2016 року, знову займатиме дуже вагоме місце на виборах президента США.

Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко правильно зазначає, що для успіху своєї кампанії нинішньому президенту США знадобляться вагомі зовнішньополітичні козирні карти. І в цьому сенсі перемога України у війні з Росією є просто необхідною.

Дійсно, Байден зможе тільки демонстрацією 1) реальної та 2) переконливої перемоги над Росією в Україні пред’явити своїм виборцям яскраву «історію успіху». Яка буде надзвичайно вигідно виглядати на фоні закликів на кшталт «Жодного центу Україні», які в різних модифікаціях регулярно доносяться із табору противників-республіканців.

Причому можна не сумніватися, що Байден буде діяти згідно зі своїм переконанням у тому, що Україні потрібно дві перемоги. Одна над ворогом на полі бою, друга – у боротьбі з корупцією. І тут питання контролю витрат в Україні грошей американських платників податків напряму пов’язує у передвиборчому контексті українську проблематику із ключовим для американських виборців внутрішніми питанням -  сплати податків та їхнім цільовим використанням.

Але в кінцевому підсумку вирішальним чинником буде переконлива перемога над росіянами на полі бою. Оскільки таким чином можна буде заявити виборцям: «Ми допомагали вашими грошами Україні – і ми досягли перемоги».

Безумовно, Джо Байден розуміє необхідність пред’явити цю «історію успіху». Як розуміє й необхідність зробити це ще у поточному році – до того, як у лютому наступного року розпочнуться праймеріз між кандидатами на пост президента від Демократичної партії.

Заслуговують довіри свідчення про те, що під час свого візиту до Києва у лютому цього року Байден якраз і намагався донести президенту Зеленському важливість досягнення обов’язково ще цього року переконливих успіхів у війні проти Росії.

Аргументуючи це ускладненнями з політичною підтримкою цієї війни в США. Зокрема, тим, що на виборах у листопаді минулого року республіканці отримали більшість у Палаті представників та свого спікера Кевіна Маккарті там (який став спікером лише завдяки підтримці групки депутатів радикального крила Трампа і наразі перебуває у залежності від їхньої підтримки). А також тим, що з початком активної фази виборів президента у Сполучених Штатів питання швидкого виділення необхідної допомоги Україні ще більше ускладниться.

Таким чином, інтереси Джо Байдена і українців щодо скорішої та переконливої перемоги над російським агресором наразі повністю співпадають. Що, звичайно, радикально збільшує шанси на виконання цього непростого завдання. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.