Коня кують, а жаба ногу підставляє

27 квітня 2023, 09:07
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
29
Коня кують, а жаба ногу підставляє

«Нафтогаз» приєднався до європейського проекту по спільній закупівлі газу. Газ будуть закуповувати компанії з країн Євросоюзу.

Голова «Нафтогазу» Чернишов б’є у барабан і голосно пророкує Україні роль великого «павербанку» Європи. Але насправді місце для України і тим паче «Нафтогазу» у цьому проекті взагалі не передбачено. Ну але хіба «Нафтогаз» таку реальність розкаже?

Грошей на закупівлю газу немає у «Нафтогазу» немає. Значного попиту на збереження газу у сховищах України немає при ціні вище 300 дол. за 1000 куб. м. Що там зібрався робити Чернишов і «Нафтогаз» - важко сказати. Дійсно, як кажуть, коня кують, а жаба ногу підставляє. І цій жабі навіть далеко до тієї, що плаває в акваріумі голови ГУР України Буданова.

Та і європейський проект з таємничою назвою AggregateEU також не носить глобального європейського значення. Добре, що не назвали IlluminateEU або MasonsEU )) Було би більше питань. Завдяки AggregateEU лише планується (!) забезпечити заповнення 15% підземних сховищ ЄС - це всього 14 млрд. куб. м (із 110 млрд. куб. м).

З чим ми маємо справу. Із простою європейсько-американською схемою. Група трейдерів-компаній ЄС отримала контракти і закупились зрідженим газом із США. Газ тепер треба продати. І краще не по ціні як зараз 400-450 дол, а дорожче. Найкращий варіант – змусити бюджети країн профінансувати частково закупівлю такого газу, знайти «лохів», які куплять цей газ. От в принципі, що ми бачимо зараз. Це якщо відкинути традиційні «пісні і танці» про європейську солідарність.

Та й зрештою «Нафтогаз» має усвідомити, що ринок газу ЄС – це не дике поле в Україні. Тут більше залежить від Чернишова як голови компанії.

Адже у ЄС як в Україні просто не забереш собі увесь видобуток газу, який отримує «Укргазвидобування». Хоча ніби у нас є третій енергопакет і вимога розділення напрямків діяльності «Нафтогазу». Монополія? Монополія.

У ЄС як в Україні просто не забереш собі усіх споживачів газу позбавив їх мінімального права вибору. І фактично знищивши ринок газу. Монополія? Монополія.

У ЄС як в Україні не прийдеш як банальний і нахабний рейдер і не забереш компанії із розподілу газу, облгази. А за Дніпрогазом, Харківгазом, Харківмськгазом, Криворжігазом обов’язково «Нафтогаз» прийде і за іншими облгазами. У ЄС не будеш дописувати показники для накручування обсягів технічного газу. Монополія? Монополія.

Це вам, рештою, не колонки писати про Україну як «павербанк». Це ж хтось запропонував Чернишову назвати Україну «павербанком». Так зневажливо і по-споживацьки обізвати свою державу.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Нафтогаз,Алексей Чернышов
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.