Анти-реформа ринку газу

03 квітня 2023, 16:38
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
42
Анти-реформа ринку газу

«Нафтогаз» повним ходом реалізовує антиреформу ринку газу. Перше завдання по збільшенню виробничо-технологічних витрат вже виконує «Харківгаз».

Замість традиційних 11 млн. кубів за січень-лютий «Харківгаз» використав 21 млн. кубометрів. Думаю, що «Харківгаз» не буде останнім. За ним підтягнуться із «покращеними» показниками ВТВ і «Харківміськгаз», і «Дніпрогаз», і «Криворіжгаз».

Але газова хохма «Харківгазу» в іншому. Про це нижче, спойлером скажу, що «Харківгаз» починає гратися із обліком газу, балансом, а далі може перейти до дописування показників споживачам.

Повертаючись до різниці між 21 млн. і 11 млн. кубів «Харківгазу». По суті це означає, що різницю у 10 млн. кубів можуть продати потім «наліво» у ручному режимі. 10 млн. кубів – це на хвилинку по ринковій ціні 140 млн. грн.

Тобто, фактично «Нафтогаз» повертає ринок газу у його первісний стан, коли баланс газу зводився не прозоро як того вимагає нинішній кодекс ГРМ, а вирішувалось тихенько, між своїми, за чашкою чаю. Та що там кодекс ) Тут цілий МВФ у меморандумі фактично вимагає забезпечити щомісячну звітність по балансу газу. З такими маніпуляціями «Нафтогазу», точніше тепер підлеглих йому компаній, ні як про який баланс говорити не доводиться. І що будуть підсовувати на очі МВФ – тільки Чернишов у «Нафтогазі» знає.

Тепер про спойлер. Особливість історії навколо 21 млн. кубометрів ВТВ «Харківгазу» ось у чому. Компанія вирішила зробити фінт вухами і 31 березня (!) заявила, що все пучком, баланс порахували, ВТВ в нормі, нарахували 29 млн кубів за січень-березень. Типу – посполиті громадяни, не хвилюйтеся.

Але тут із нами у гру «Що, де, коли» грає слюсар Вася із «Харківгазу» і задає питання: яким чином «Харківгаз» порахував дані споживання у березні, якщо споживачі подають спожиті куби до 5 квітня, до 8 числа їх оформляють і розсилають платіжки? Так щоб ви не сумнівались – «Харківгаз» за вас вже подумав. Тобто, не могли просто порахувати ВТВ за січень-березень. Фізично не можливо.

«Невдобно» вийшло. Фактично «Харківгаз» без усякого сорому «від фонаря» придумав обсяг спожитого газу у березні. Тепер поставимо собі питання: а чи не в такий маніпулятивний спосіб були пораховані за січень і лютий?

Уся історія навколо «Харківгазу» - це тривожний дзвінок, що чекає газовий ринок надалі під проводом «Нафтогазу». Маніпуляція даних споживання, підгонка обсягів, зрештою передача таких викривлених даних МВФ. Тобто, ні в Україні, ні в міжнародних фінансових організаціях, які допомагають і фінансують сьогодні Україну – ніхто не буде знати істинного балансу газу.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Нафтогаз
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.