«Кинджальний» аргумент

09 березня 2023, 15:21
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
71
«Кинджальний» аргумент

Чому росіяни випустили по нашій країні цієї ночі аж шість гіперзвукових ракет «Кинджал»?

«Під час масованого удару 9 березня противник використав великий спектр озброєння. В тому числі ракети, проти яких українська ППО наразі не має засобів для перехоплення: ракет «Кинджал» цього разу випустили аж шість. Не пригадую, щоб стільки «Кинджалів» випускали взагалі за один удар під час цієї війни. Противник не має багато цих ракет, йдеться про десятки (за даними розвідки, до 50)», - зауважив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Дійсно, починаючи з 19 березня минулого року (удар «Кинджалом» по Івано-Франківщині того дня став першим відомим застосуванням таких ракет у бойових діях) декілька місяців війни РФ використовувала «Кинджали» достатньо регулярно. Але, враховуючи їхню кількісну обмеженість у РФ, високу вартість цієї зброї (від 10 млн дол.) та перехід «триденного» бліцкрига у формат довготриваючей війни керівництво РФ перейшло до надзвичайно обмеженого режиму використання цієї зброї.

ЗМІ навіть повідомляли в  минулому році, що на фоні ускладнення ситуації для армії РФ в Україні  президент Путін якось влаштував величезний «рознос» своєму військовому керівництву за те, що вони використали «дорогоцінну» гіперзвукову ракету там, де можна і треба було використати іншу, між дефіцитну зброю.

Враховуючи таке ставлення Путіна до використання «Кинджалів», очевидно, що цього разу рішення про масове застосування цих ракет ухвалював особисто хазяїн Кремля.

Можна визначити дві причини того, чому він вдався до такого «кинджального» аргументу.

Перша полягає у тому, що любитель символічних дат Путін такі вирішив відзначити символічну і важливу для нього річницю початку повномасштабного вторгнення у нашу країну. Як і 24 лютого минулого року – масштабними ракетними ударами по всій Україні, від Сходу до Заходу. Тільки відзначити по-своєму. А саме – «по старому стилю», за юліанським календарем. За яким сьогодні якраз 24 лютого.

Він же з того покоління, яке обов’язково святкувало Новий рік двічі – перший раз за діючим календарем, другий раз за юліанським календарем, в ніч з 13 на 14 січня. Так і називається свято – Старий Новий рік. Те, ще це повний оксюморон – не бентежило.

Отже, в цю схему мислення удар новітніми ракетами на 24 лютого «по старому стилю» цілком вкладається.

Друга причина – Кремль відчайдушно шукає нові інструменти впливу на позицію Заходу щодо підтримки нашої країни після нівелювання (у значній мірі) його шантажу ядерним ударом. Оскільки рахунок до початку українського контрнаступу пішов на тижні.

Причому в Москві, без сумніву, зафіксували збільшення обсягів поставок в Україну з грудня минулого року.

Про цей ріст 6 березня писав британський The Economist у матеріалі «Україна нарощує сили для наступу»: «У грудні Америка та Велика Британія зрозуміли, що затяжна війна не в інтересах Заходу. Крім того, Росія виявилася ще слабшою, ніж вважалося раніше».

Переломний момент стався 20 січня на восьмому засіданні Контактної групи з питань оборони України. Там союзники висловили згоду щодо надання озброєння  України. Після чого надходження зброї до України перетворилося «зі струмочка на потік». І якщо наприкінці минулого року співвідношення українського і західного озброєння становило п’ять до одного, то в міру надходження допомоги очікується, що воно впаде до п’ять до двох.

«З усієї військової допомоги, обіцяної Пентагоном з початку війни, 40% – понад 8 мільярдів доларів – надійшли протягом трьох місяців після 9 грудня. Європейський чиновник із питань оборони каже, що постачання озброєнь, погоджені в Німеччині лише в січні, становлять дві третини  загальної кількості, надісланої Україні за весь 2022 рік»,– йдеться в матеріалі.

Як наслідок українська армія швидко трансформується - майже третина української армії незабаром матиме озброєння за стандартами НАТО.

«І що більш важливо, генерал Залужний уникнув очевидної пастки. Замість того, щоб кинути значні резерви в Бахмут для порятунку міста, яке має набагато більше символічне, ніж військове значення, він відправив війська за кордон для тренувань на новій техніці». Залужний розраховує, що створить три нові армійські корпуси. Кожен складатиметься з шести бригад і налічуватиме по 20 тисяч військових — загальна кількість становитиме близько 60 тисяч, пише The Economist.

Враховуючі те, чим обернеться для виснажених російських військ в Україні зустріч з новими корпусами ЗСУ, які підготовлені за натівськими стандартами і мають зброю НАТО, Кремль намагається злякати Захід, щоб той зупинив вал озброєння, який пішов в Україну з грудня. І для цього використовує показові масові запуски «невразливих гіперзвукових ракет – аналоговнет».

Проте цей новий шантаж Кремля  - «Кинджалами» - не пройде. Не тільки тому, що цих ракет у Росії небагато. Головна причина у тому, що Захід ухвалив ключове рішення: Росія має вже у осяжній перспективі понести в Україні стратегічну поразку. І запустив машину-махину для забезпечення цієї мети. Величезний маховик почав свій рух і тепер не зупиниться до того часу, як Росія програє війну і будуть звільнені захоплені ворогом території нашої країни.   

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.