Вестінгауз в Україні. Погляд з боку фахівців

11 лютого 2023, 21:25
Власник сторінки
Старший науковий співробітник НАНУ
0
1265
Вестінгауз в Україні. Погляд з боку фахівців
Westinghouse Electric & ДП «НАЕК «Енергоатом»

Звичайні люди: науковці, інженери, технічні робітники – справжні фахівці, день у день роблять свою справу, результатом якої є безаварійна робота альтернативного ядерного палива

Неабиякий сплеск в інформаційному полі викликала заява виконувача обов'язків глави українського міненерго Юрія Вітренко, який закликав перейти на ядерне паливо з США замість російського. Новина датується лютим 2021 року та була зроблена під час обговорення національної економічної стратегії країни до 2030 року. Дехто називав це струсом повітря, але зважаючи на реалії сьогодення, на червень минулого року маємо угоду про постачання ядерного палива компанії Westinghouse для всіх АЕС України.

Після чого російське видання «Риа новости» у своїй статті робить невеличкий історичний екскурс та зазначає, що у 2014 році Київ домовився з американською компанією Westinghouse про постачання до 2020 року американського ядерного палива на деякі блоки українських АЕС. У січні 2019 року в Міненерго України уточнювали, що частка американського ядерного палива, яке використовується українськими АЕС, становить 46%, проте після 2021 року вона має перевищити російську частку.

Далі у цій статті починають згадуватися так звані занепокоєні «експерти», які нібито неодноразово застерігали Київ не лише від використання ядерного палива на АЕС, побудованих за часів СРСР, а й від запровадження іноземних компонентів реакторів. Так, голова Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), президент Швейцарії Дідьє Буркхальтер у 2014 році заявив, що поділяє побоювання російської сторони через використання американських паливних збірок у радянських реакторах в Україні. Цікаво, що заява була зроблена після того, як тодішній перший заступник голови комітету Держдуми з промисловості Володимир Гутенєв направив відповідний лист, у якому депутат попередив західного політика про потенційні загрози безпеці європейських країн у разі техногенних катастроф на атомних електростанціях України. За його словами, реактори радянського виробництва розраховані лише на паливо, яке пройшло спеціальну сертифікацію.

Далі більше. Чому зупинятись на авторитетних у ядерній енергетиці «експертах-депутатах». Про небезпеку впровадження американських стрижнів у реактори радянського виробництва попереджав і один недочиновник у статусі голови російського МЗС Сергій Лавров. Він вимагав, щоб Україна повідомляла Москву про спроби використати західне паливо на українських АЕС, «поскольку подобные эксперименты могут плохо закончиться».

Страшно? Так, коли в тебе на слуху лише слова катастрофа, аварія, другий Чорнобиль, загрозливий стан атомної галузі України. Як звичайній людині переглядаючи подібні новинні ресурси не злякатись? Давайте, нарешті, розберемося та заспокоємося. Як кажуть саме фахівці, розберемо на атоми всі ці гучні, але пусті заяви.

Зайдемо з самого початку. Перше ядерне паливо виробництва американської компанії Westinghouse було завантажено в третій енергоблок Південноукраїнської АЕС ще у далекому 2005 році. Касети мали назву ТВЗ-W, а їх кількість була шість штук. Це не багато, адже один блок АЕС може вмістити в себе аж 163 таких касети. Тобто американське паливо поступово завантажувалось в активну зону реактора і працювало разом із російським, в так званому змішаному завантаженні. В 2010 році вже було завантажено 42 ТВЗ-W. Так крок за кроком в 2018 році реактор третього енергоблоку Південноукраїнської АЕС першим в країні було повністю завантажено паливом компанії Westinghouse. За останніми даними головного оператора всіх українських АЕС ДП «НАЕК «Енергоатом», на кінець 2022 року майже половина атомних реакторів України працює на ядерному паливі компанії Westinghouse. Для довідки, в Україні працює чотири атомні електростанції — Запорізька, Рівненська, Південноукраїнська та Хмельницька, на яких експлуатується 15 атомних енергоблоків.

На перший погляд може здаватися, що все просто. Взяли якесь там ядерне паливо від якогось іншого виробника і завантажили у ядерний реактор. Але все це на перший погляд. Коли ми кажемо ядерна енергетика, атомні реактори, то на перше місце виходять такі поняття як безпека та надійність. Щоб показати, що все це не пусті слова поставимо таке просте запитання: чи був таким простим шлях потрапляння ядерного палива від альтернативного постачальника – американської компанії Westinghouse в українські реактори? Відповідь буде однозначною – складний та тривалий.

Перші кроки американо-української співпраці були здійснені в 2000 році після підписання виконавчої угоди між урядами обох країн відносно Проєкту кваліфікації ядерного палива для України. До завантаження першої касети ще цілих п’ять років. Чому так? Виявляється, для впровадження нового ядерного палива треба ще зробити купу роботи, виконання якої поклали на центр проєктування активних зон реакторів (ЦПАЗ) - української організації, відповідальної за проєктування ядерного палива та активних зон реакторів, а також ліцензування ядерного палива. Він був створений на базі Науково-технічного комплексу «Ядерний паливний цикл» Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» (НТК ЯПЦ ННЦ ХФТІ). Скажемо без зайвої скромності ЦПАЗ виконав величезну за об’ємом роботу, яка полягала в рішенні організаційних, наукових і технічних питань проєктування, обґрунтування безпеки, проведення комплексу реакторних випробувань ядерного палива альтернативного постачальника – американської компанії Westinghouse. Але напружена й щоденна робота ЦПАЗ на цьому не припинилась, адже кожна нова партія (це 42 ТВЗ) свіжого палива завантажується у реактор раз на рік. Задача ЦПАЗ при цьому полягає в аналізі безпеки та супроводженні цього завантаження. На практиці це реалізується в стабільній та надійній роботі атомного блоку протягом майже цілого року. Також завдяки діяльності ЦПАЗ в Україні розроблено підходи та вдосконалюється система ліцензування нових видів ядерного палива для АЕС України.

Вважаєте для безпечної експлуатації альтернативного ядерного палива цього достатньо? Звісно ні. З самого початку впровадження ТВЗ-W спеціалістами ДП «НАЕК «Енергоатом» та компанії Westinghouse проводились щорічні комісійні обстеження паливних касет. А починаючи з 2013 року під час проведення планових ремонтних робіт на енергоблоках, фахівці ВП АРС (Атомремонтсервіс) при науковій підтримці НТК ЯПЦ ННЦ ХФТІ почали проводити періодичне обстеження ядерного палива за допомогою спеціального обладнання під назвою стенд інспекції і ремонту палива, скорочено СІРП. В загалі за допомогою СІРП було досліджено 86 паливних касет компанії Westinghouse. Завдяки цьому обладнанню вирішуються питання, пов’язані з основними та додатковими характеристиками ядерного палива, які впливають на його надійну й безвідмовну експлуатацію. З результатами обстеження опроміненого ядерного палива на АЕС України за допомогою стенду інспекції і ремонту палива можна ознайомитись в спільній роботі авторів НТК ЯПЦ ННЦ ХФТІ, ВП АРС та ДП «НАЕК «Енергоатом», яка опублікована в журналі «Ядерна та радіаційна безпека» «Досвід обстеження опроміненого ядерного палива на АЕС України за допомогою стенду інспекції і ремонту палива» ( https://doi.org/10.32918/nrs.2022.3(95).05 ). Говорячи простими словами, технічний стан американського ядерного палива, яке експлуатується в українських реакторах повністю задовольняє вимогам безпеки, які були закладені при його проєктуванні і обґрунтуванні безпечної роботи. Більш того, за деякими параметрами американськи касети ще навіть не вичерпали свій ресурс, який зазвичай в ядерному реакторі складає чотири роки.

Нажаль, рамки цієї статті не дозволяють висвітити величезний об’єм складної, більш ніж двадцятирічної, роботи по впровадженню палива альтернативного постачальника на АЕС України. Вертаючись до початку статті хочу пояснити, чому я зробив акцент на інформаційних повідомленнях останніх років стосовно інформаційної істерики навколо американського палива. На превеликий жаль, доводиться констатувати, що чим вище посада отих «експертів», тим голосніше вони репетують про аварії та техногенні катастрофи, сіючи страх та паніку навколо себе. А тим часом звичайні люди: науковці, інженери, технічні робітники – справжні фахівці, день у день роблять свою справу, результатом якої є безаварійна робота альтернативного ядерного палива та суттєве розширення об’ємів його поставок на АЕС України. Що ще може бути найкращим засобом протидії російській дезінформації проти компанії  Westinghouse в галузі атомної енергетики.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.