Ядерне паливо з США зненацька не підійшло для Хмельницької АЕС

25 квітня 2024, 09:46
Власник сторінки
Старший науковий співробітник НАНУ
0
543
Ядерне паливо з США зненацька не підійшло для Хмельницької АЕС
Перше американське паливо на Хмельницькій АЕС. Фото: Енергоатом

Свіже ядерне паливо Westinghouse тільки завезли на майданчик ХАЕС, а його вже звинувачують в аварійний зупинці енергоблоку

Після моєї попередньої публікації в цьому блозі про Хмельницьку АЕС, яка вперше побачила американське паливо Westinghouse, в інформаційному просторі відразу з’явились фейкові повідомлення, спрямовані на дискредитацію компанії-постачальника. Нібито американське ядерне паливо в котрий раз не підійшло для чергової української АЕС. Читаючи всі ці повідомлення, складається враження, що кожна АЕС може використовувати виключно паливо російського виробництва, а будь-яка альтернатива є вкрай ризикованою, атомна станція перетворюється на полігон для випробування і взагалі чекайте вже завтра другий Чорнобиль. Давайте розберемося, чи правильне паливо компанія Westinghouse привезла на Хмельницьку АЕС.
Почнемо з офіційних повідомлень прес-служби Енергоатома. У березні на Хмельницьку АЕС завезли перші партії свіжого ядерного палива виробництва шведського відділення американської компанії Westinghouse, яке призначено для двох енергоблоків ВВЕР-1000. До цього два блоки ХАЕС працювали на російському паливі.
«Свіже ядерне паливо Westinghouse для двох енергоблоків ХАЕС з реакторами ВВЕР-1000 вже на майданчику станції. Відтепер всі вітчизняні атомні електростанції використовуватимуть американські тепловидільні збірки. Їх завантажать в реактори Хмельницької АЕС вже цього року – під час планово-попереджувальних ремонтів», – йдеться у повідомленні.
Ввечері 13 березня на офіційній сторінці Енергоатома у Facebook з’явилось повідомлення, що «було зафіксовано коливання параметра осьового зміщення ротора циліндра високого тиску турбоагрегату із тенденцією збільшення». Наступного дня стало відомо, що на Хмельницькій АЕС відключили другий енергоблок.
«В умовах профіциту на ринку електроенергії було вирішено відключити турбоагрегат для з'ясування та усунення причин відхилення».
«Сьогодні у роботі перебувають 7 енергоблоків АЕС, всі на номінальній потужності. Загальна потужність АЕС складає 5900 МВт», – зазначає прес-служба.
Простіше кажучи, дефіцит у енергосистемі не прогнозується.
В доступній формі пояснив ситуацію з відключенням одного з атомних енергоблоків фахівець Енергоатома: «…є реактор, де паливо гріє воду, ця вода утворює пару, яка через парогенератори та системи труб потрапляє та крутить турбіну, яка безпосередньо і виробляє електроенергію. Наразі є проблемні моменти з обладнанням цієї турбіни, а не з реактором. Тобто жодного відношення до аварій це не має. Це не аварійна ситуація. Справді, там є питання щодо обладнання. Його просто вивели в ремонт, щоб воно працювало нормально».
Про ситуацію з відключенням блоку також повідомила прес-служба НЕК «Укренерго»: «Один з атомних блоків відключений від мережі та виведений в аварійний ремонт через технологічні неполадки. Проводиться огляд обладнання», – йдеться у повідомленні.
Як бачимо з офіційних повідомлень, відбувся простий збіг обставин відразу після того, як до Хмельницької АЕС завезли ядерне паливо виробництва компанії Westinghouse (лише завезли, завантажувати його в реактори планується пізніше під час заздалегідь запланованих планово-попереджувальних ремонтів). Саме в цей час, через технологічні неполадки, другий блок відключається від мережі і виводиться в аварійний ремонт. Саме про аварійний ремонт йдеться в усіх повідомленнях. Жодного слова про аварійну ситуацію, тому що це зовсім різні речі.
Кращого приводу для чергових фейків російських пропагандистів навіть шукати не довелося. Вже 14 березня на російських інформаційних ресурсах починає ширитися новина, що на Хмельницькій АЕС стався аварійний зупин реактора з американським паливом. Далі цитую дослівно: «Встал один из двух энергоблоков Хмельницкой АЭС после того, как на него загрузили ядерное топливо американской Westinghouse. Один из двух энергоблоков Хмельницкой АЭС встал, украинским энергетикам пришлось запускать резервные электроэнергетические мощности».
Ще одна цитата: «На Хмельницкой атомной электростанции случилась аварийная остановка реактора с топливом из Соединенных Штатов. Это следует из заявления компании-оператора украинских АЭС «Энергоатом»».
А зараз давайте ще раз уважно перечитаємо офіційні повідомлення прес-служби Енергоатома та Укренерго (наведені вище). В них ми не знайдемо жодного слова про аварійний зупин, про те, що в реакторі Хмельницької АЕС під час його роботи перебуває американське паливо і в енергосистемі прогнозується дефіцит.
Недоексперти-пропагандисти з російських інтернет-ресурсів продовжують неодноразово заявляти, що реактори радянського походження працюють лише на російському ядерному паливі і міняти постачальника вкрай ризиковано, для цього потрібен тривалий період адаптації. Показна обізнаність подібних «експертів» межує з недоумкуватою різноманітністю фейків, які вони вкидають в інфопростір за будь-якої зручної нагоди. Всі вони розбиваються при першому роз’ясненні саме тих фахівців, які безпосередньо працюють з паливом Westinghouse на українських АЕС вже більше 20 років, і які не з чуток знають як саме відбувався процес впровадження нового ядерного палива від альтернативного постачальника – компанії Westinghouse і яка кількість заходів безпеки при цьому була виконана. Кому цікаві деталі, раджу ознайомитися зі статтею під назвою «Вестінгауз в Україні. Погляд з боку фахівців», яка є в даному блозі.
Цікавий факт, що цього разу російська дезінформація базується на двох правдивих фактах: 1) на ХАЕС було поставлено паливо виробництва Westinghouse; 2) відбулося відключення одного з енергоблоків ХАЕС. Але як показано вище, між ними наймає ніякого зв’язку. Сподіваюсь, все розставлено по своїх місцях, а чергова порція низькопробної російської дезінформації виявилась черговим струсом повітря.
Раніше, у вересні, Енергоатом повідомив про прибуття першого альтернативного палива Westinghouse для ВВЕР-440 на Рівненську АЕС. Наразі під контролем України залишаються три АЕС – Південноукраїнська, Рівненська та Хмельницька. Вони складаються із семи реакторів ВВЕР-1000 та двох ВВЕР-440. Запорізька АЕС з шістьома реакторами ВВЕР-1000 наразі тимчасово під контролем росії.
До широкомасштабного вторгнення, в Україні на ядерне паливо Westinghouse перевели 7 з 15 реакторів, включаючи чотири на Запорізькій АЕС.
Після широкомасштабного вторгнення, експлуатуюча організація Енергоатом повністю відмовилась від постачання російського ядерного палива. На майданчику Хмельницької АЕС 2 червня 2022 року Енергоатом і Westinghouse уклали угоду про постачання ядерного палива на всі АЕС України з 15 енергоблоками. Це означає, що в 2024-2025 роках процес переходу ВВЕР-1000 в Україні на паливо компанії Westinghouse буде завершено.
Україна не єдина країна в Європі, яка відмовитись від російського палива. Деякі європейські країни вже почали робити кроки в напрямку подолання залежності від російської атомної галузі. Фінляндія розірвала угоду з Росатомом про будівництво нової електростанції. Швеція повністю відмовилася купувати російське ядерне паливо, а торік Словаччина уклала угоду з компанією Westinghouse про постачання ядерного палива для АЕС, відмовляючись від російського ядерного палива. Лише Угорщина на сьогоднішній день не відмовляється від закупок і використання російського ядерного палива.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.