Навіщо Росія відмовляється від міжнародних зобов'язань і чому її це не врятує

30 січня 2023, 15:33
Власник сторінки
Заступник Міністра юстиції України
0
3615
Ірина Мудра, заступник Міністра юстиції України

Керівництво країни-агресора розуміє, що відповідальність рано чи пізно наздожене.

Але за звичкою намагається її уникнути, тому президент росії путін запропонував законопроект про припинення дії відносно росії міжнародних договорів Ради Європи (РЄ), у тому числі статуту Ради Європи, європейських конвенцій про припинення тероризму та про захист прав людини. Тільки ось гірше від цього буде лише росіянам, а Трибуналу військовим злочинцям все одно не уникнути.

В Україні давно розуміють, що росія має мало спільного із цивілізованим світом. Однак там вирішили це ще раз наочно підтвердити. Політичне керівництво країни має намір денонсувати 21 міжнародний документ. Усі вони є основними договорами та конвенціями, що захищають права людини.

Серед них, наприклад, Європейська хартія місцевого самоврядування від 15 жовтня 1985 року та Європейська соціальна хартія (переглянута) від 3 травня 1996 року. Але найголовніше, що в росії не діятимуть Конвенція про захист прав людини та основних свобод від 4 листопада 1950 року та Європейська конвенція про припинення тероризму від 27 січня 1977 року. Хоча в росії і раніше лише формально визнавали ці документи, а де-факто порушували права людини, не виконували рішень ЄСПЛ і загалом поводилися так, як і належить державі-терористу.

Проте що ж спричинить денфонсація цих документів? Насамперед росія стане правовим ізгоєм для міжнародного співтовариства, так що рішення можна назвати санкціями проти самих себе. Ще гірше доведеться громадянам росії, яких, зважаючи на все, така ситуація влаштовує і їм подобається вмирати за злочинний режим. Про звернення до Європейського суду з прав людини наразі можна забути – скарги росіян там більше не розглядаються.

Ще одна важлива звістка - росія відкриває собі шлях до повернення смертної кари. Втім, ми вже бачили, що терористичні формування росії і так страчують своїх громадян кувалдами, але тепер можна буде і офіційно. Мораторій на смертну кару тривалий час тримався виключно на зобов'язаннях, що виходять із підписаних раніше основних документів Ради Європи. Тепер ніяких перешкод для його скасування немає, а деякі офіційні особи вже закликають повернути страти.

Для росіян в умовах нової хвилі масової мобілізації, що насувається, це, фактично, вибір між смертю на війні і смертю у в'язниці. Хоча і життя в росії не набагато краще за попередні два варіанти. Проте масових протестів у рф немає, а ті, хто не хоче для себе такої перспективи, намагаються виїхати. Втім, тут теж можуть бути складнощі: про зміну правил в'їзду та перебування останнім часом заговорили у Казахстані, де збираються обмежити час перебування до 90 днів; в Туреччині, де збираються заборонити громадянам росії відкривати банківські рахунки, віддавати дітей до шкіл і перебувати в країні довше ніж дозволяє туризм; і навіть у Грузії, де президент пропонує контролювати міграційний потік росіян.

Що стосується відповідальності за військові злочини в Україні, то тут денонсація міжнародних договорів керівництво росії не врятує. Міжнародний трибунал, який ініціює Україна, дозволить домогтися справедливого покарання за сам акт агресії проти України. Для таких злочинів немає терміну давності, а відмова від виконання міжнародних документів не знімає відповідальності за військові злочини. Тож сховатися нікому не вдасться: ті росіяни, хто не загинуть у боях, постануть перед Міжнародним військовим трибуналом та отримають заслужене покарання.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
СПЕЦТЕМА: Росія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.