Керманичи атак на цивільних українців отримали перші підозри

04 січня 2023, 09:46
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
59
Керманичи атак на цивільних українців отримали перші підозри

Почалась практична робота щодо покарання російських посадовців, які безпосередньо причетні до атак на житлові будинки, лікарні та об’єкти критичної інфраструктури у різних регіонах України.

Російські війська у перші дні нового року крім ударів по столиці і Київській області завдали ряд ударів по інших територіях. Зокрема, по Донбасу. При цьому традиційно намагались запевнити, що на Донбасі удари наносяться по військових об’єктах. Навіть чергові знищені віртуальні установки HIMARS (цього разу, щоби на дрібниці не розмінюватися, заявили про ліквідацію не однієї-двох, а відразу чотирьох таких установок) до списку «побєд рускаго оружія» не позабули додати.

Проте відеокадри (удар по Краматорському району пізно ввечері 2 січня навість потрапив у прямий ефір французького телеканалу TMC), фотографії та інші докази з міст Донбасу які 2-3 січня попали під російські обстріли (Краматорськ, Дружківка, Курахове) свідчать про те, що «друга армія світу» продовжує вести війну із об’єктами цивільної інфраструктури, будинками місцевих мешканців та із самими мешканцями.

Тому після чергової події цієї війни, коли російські війська 3 січня обстріляли з артилерії житловий квартал у місті Курахове Донецької області (влучили у багатоповерхівку, пошкодили об'єкт водопостачання, одна людина загинула і двох було поранено) керівник Донецької ОВА Павло Кириленко  заявив: «Вся Донецька область — небезпечна для цивільних! Збережіть своє життя — евакуюйтесь!»

Важливо, що паралельно з закликами до евакуації почалась практична робота щодо покарання тих російських посадовців, які безпосередньо причетні до атак на цивільних мешканців.

Також вчора стало відомо, що Служба безпеки України оголосила перші підозри саме за обстріли цивільних об’єктів України:  «Слідчі Служби безпеки зібрали якісну доказову базу на двох представників вищого командування РФ, які несуть відповідальність за обстріли цивільних об’єктів України. Одним із них є командувач дальньої авіації повітряно-космічних сил ЗС Росії генерал-полковник Сергій Кобилаш. А іншим - колишній командувач російським Чорноморським флотом адмірал Ігор Осіпов».

Їм обом оголошено про підозри за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни);
  • ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

У ході розслідування слідчі СБУ встановили, що за наказом Сергія Кобилаша російські загарбники здійснюють масовані ракетні удари по житлових будинках, лікарнях та об’єктах критичної інфраструктури у різних регіонах України.

Що стосується Ігора Осіпова, то за даними слідства, у період з 24 лютого до 10 серпня 2022 року цей посадовець віддавав накази на проведення систематичних ракетних ударів з акваторії Чорного моря по українських густонаселених пунктах.

Цей прецедент із оголошенням підозр конкретним російським військовим керівникам важливий з декількох причин.

По-перше, у міжнародних судах з росзлідування військових злочинів росіян в Україні буде потрібна якісна доказова база, а не голосні та абстрактні, хоч і резонансі звинувачення на адресу «Путіна і всіх-всіх його посіпак».

По-друге, СБУ веде необхідну роботу із підготовки такої бази та висуває конкретним російським військовим керівникам. Що дозволить суттєво збільшити шанси для притягнення російських військових злочинців до відповідальності.

По-третє, ця робота ведеться масштабно і системно. Керівник СБУ Василь Малюк зазначав: «Для нас дуже важливо показати всьому світу не просто емоції, а процесуальні доказові щаблі противоправної діяльності ворога, його агресії. У підслідності СБУ це є, відповідно наше Головне слідче управління все документує. Є одне «материнське» кримінальне провадження і є в регіонах локальні провадження. Всі докази збираються. І мова йде не лише про гласно зібрані докази, тобто огляди місця події та інші, а й велику кількість негласно зібраних – здобутих під час негласних розшукових заходів. Це і відео, і аудіо, перемовини окупантів».

Це означає, що після війни міжнародний трибунал займеться не тільки військовими злочинами Путіна і Шойгу, а величезною кількістю виконавців злочинних наказів й вищої, й середньої, й навіть нижчої ланок в армії агресора.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.