Енергетична Україна. Гібридна війна продовжується

21 грудня 2022, 20:33
Власник сторінки
Старший науковий співробітник НАНУ
0
1565
Енергетична Україна. Гібридна війна продовжується
Транспортний контейнер Westinghouse для свіжого палива

Створення деструктивного інформаційного впливу та маніпуляція громадською думкою для дискредитації постачальника ядерного палива – компанії Westinghouse. Чи є це правда?

В Україні експлуатуються атомні електростанції (АЕС) з водо-водяними реакторними установками типу ВВЕР. Для регулювання та розвитку атомної енергетики необхідно забезпечувати реактори АЕС свіжим ядерним паливом у вигляді паливних касет, які частіше називають тепловидільні збірки, скорочено ТВЗ. Так ось, постачання паливних касет на АЕС України здійснювалося тільки від одного виробника – російського АТ «ТВЭЛ». А в світі вже склалася практика забезпечення АЕС ядерним паливом від кількох виробників. Розуміючи важливість надійного та стабільного забезпечення паливом української атомної генерації, на державному рівні було прийнято рішення про необхідність заміни проєктних ТВЗ на альтернативні. У якості альтернативних ТВЗ на є АЕС України розпочато впровадження паливних касет американської компанії Westinghouse.

Перші кроки американо-української співпраці в галузі постачання ядерного палива були здійснені в 2000 році після підписання виконавчої угоди між урядами обох країн відносно Проєкту кваліфікації ядерного палива для України. На основі прийнятих рішень альтернативним постачальником ядерного палива було обрано компанію Westinghouse. В 2005 році в активну зону енергоблоку №3 Південноукраїнської АЕС було завантажено шість пілотних ТВЗ-W. Енергоблок починав працювати в змішаному паливному циклі. Це означає, що американське паливо працювало разом із російським. В 2010 році почався наступний етап і в активну зону цього ж енергоблоку завантажено першу перевантажувальну партію, яка нараховує 42 паливні збірки.

Потенційний перехід українських АЕС на американське ядерне паливо дуже занепокоїв російське АТ «ТВЭЛ», яке до цього було монопольним постачальником і дуже дбайливо ставилося до постачання палива для реакторів ВВЕР, а також до практики експлуатації змішаних активних зон. Для того, щоб уявити обсяги поставок ядерного палива компанію АТ «ТВЭЛ», слід зауважити, що в Україні працює 15 енергоблоків типу ВВЕР. Також у п’ятьох країнах Євросоюзу експлуатуються 18 енергоблоків ВВЕР, паливо для яких постачає АТ «ТВЭЛ». Не дивно, що кожен етап проєкту з впровадження ядерного палива альтернативного постачальника на АЕС України супроводжувався потужною інформаційною кампанією в ЗМІ та соціальних мережах від так званих «експертів» РФ. Головною метою таких інформаційних атак було створення деструктивного інформаційного впливу та маніпуляція громадською думкою для дискредитації постачальника ядерного палива – компанії Westinghouse. В виданнях постійно лунає низка панічних настроїв, нібито заміна російського палива американським неодмінно призведе до ядерної аварії, або взагалі говориться про другий Чорнобиль на атомних електростанціях України, який неодмінно станеться після того, як реактори почнуть працювати на американському паливі.

Дуже вчасно на руку російській дезінформації зіграли складнощі, що виникли у 2012 році на Південноукраїнської АЕС під час знаходження в активній зоні енергоблоку №3 американського та російського палива. Хоча труднощі носили суто технічний характер, відразу з боку російської медіа-спільноти було розгорнуто ще потужнішу інформаційну кампанію проти Westinghouse. Адже немає кращого часу, щоб дискредитувати продукцію конкурента, аніж коли з’явились якісь складнощі. І не має значення, що вони виникли не у конкурента, а при сумісному використанні палива американського та російського виробників. Наслідком цього стало виникнення загрози інформаційній безпеці в галузі ядерної енергетики України, яку в жодному разі не слід ігнорувати. Гідну та аргументовану протидію інформаційному шторму мало б дати Державне підприємство Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (ДП «НАЕК «Енергоатом» ), яка є оператором чотирьох атомних станцій – Запорізької, Рівненської, Південноукраїнської та Хмельницької. Нажаль програма інформаційної підтримки впровадження нового ядерного палива від альтернативного постачальника – компанії Westinghouse на АЕС України обмежувалась лише короткими та сухими повідомленнями у прес-релізах «Енергоатома» та профільних джерелах інформації. На відміну від цього виходить багато деструктивних висловлювань та публікацій у соціальних мережах, спеціалізованих форумах, та спеціалізованих електронних виданнях. Суміжні підприємства та організації, які були залучені до виконання робіт з впровадження палива Westinghouse, серед яких Науково-технічний комплекс «Ядерний паливний цикл» Національного технічного центру Харківський фізико-технічний інститут, відокремлені підрозділи ДП «НАЕК «Енергоатом» та навіть компанія Westinghouse, нажаль, за досить тривалий час не зробили більш-менш вагомих публікацій, які б протидіяли російській дезінформації, спрямованій проти компанії Westinghouse в галузі ядерної енергетики і відображали б позитивний досвід впровадження ядерного палива для АЕС України.

Серед вагомих аргументів, які були використані для дискредитації Westinghouse, як надійного постачальника палива, були результати десятирічного досвіду диверсифікації ТВЗ цієї компанії на АЕС Темелін (Чехія) та складнощі, які виникли за цей період, а також невдала спроба вийти на ринок палива для реакторів ВВЕР-440 фінської АЕС “Ловііза”.

Незважаючи на все, у 2015 році перша перевантажувальна партія ТВЗ-WR, яка мала більш жорстку конструкцію, завантажується в активну зону енергоблоку №3 Південноукраїнської АЕС. З цього часу, кожен рік реактор підживлюється лише свіжим паливом ТВЗ-WR. А в 2018 році реактор третього енергоблоку Південноукраїнської АЕС першим в країні повністю завантажено паливом компанії Westinghouse.

В 2020 році ДП «НАЕК «Енергоатом» та Westinghouse домовились про ліцензування палива ВВЕР-440 для енергоблоку  №2 Рівненської АЕС. Планується, що перша дослідна партія буде завантажена вже в 2024 році. Хоча президента ДП «НАЕК Енергоатом» Петро Котін назвав іншу дату - 2025 рік.

А ось, що ми маємо на кінець 2021 року: енергоблоки № 1, № 3, № 4, № 5 Запорізької АЕС та енергоблок №2 та № 3 Південноукраїнської АЕС повністю переведені на паливо компанії Westinghouse. Також у 2022 році завантажено першу партію паливних касет в енергоблок №3 Рівненської АЕС. В результаті на кінець 2022 року майже половина атомних реакторів України (а їх в країні 15), працює на ядерному паливі компанії Westinghouse.

Такий досить вражаючий результат свідчить тільки про одне – паливо компанії Westinghouse зарекомендувало себе як надійне та безпечне, як в змішаній активній зоні, так і при повному завантаженні реактора ВВЕР та дозволило в значній мірі знизити залежність України від РФ в галузі атомної промисловості. Тому, після 24 лютого 2022 року та відмови від закупівлі російського ядерного палива, Україна вже мала надійного альтернативного постачальника. 2 червня 2022 року ДП «НАЕК «Енергоатом» та компанія Westinghouse підписали угоду про постачання ядерного палива для всіх атомних електростанцій України. В подальшому планується локалізація виробництва навіть деяких компонентів ТВЗ на підприємствах України, що позитивно впливатиме на економіку та надасть поштовх до початку робіт з розробки власної української ТВЗ.

Підсумовуючи сказане, треба зауважити дуже важливий момент, що починаючи з 2000 року, ще перед тим як перша пілотна партія паливних касет була завантажена в енергоблок №3 Південноукраїнської АЕС, підприємствами та організаціями України була проведена величезна робота, яка включала етапи вирішення організаційних, наукових і технічних питань проєктування, обґрунтування безпеки та виготовлення ядерного палива альтернативного постачальника – компанії Westinghouse. Не менше зусиль було витрачено при впровадженні та підтримці дослідної та промислової експлуатації ядерного палива компанії Westinghouse в Україні. Але чомусь ця дуже важлива інформація не була висвітлена в жодному з дискредитуючих компанію Westinghouse повідомлень зі сторони російської «екпертної» спільноти.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.