День Бабакова

05 грудня 2022, 14:14
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
47
День Бабакова

Довга зима російського впливу в українській енергетиці, нарешті, закінчується.

Лідеру групи російських бізнесменів, які ще два десятки років тому облаштувалися в українській енергетиці, заступнику голови Держдуми РФ Олександру Бабакову Служба безпеки України допомогла побачити його, Бабакова, тінь. Саме на основі матеріалів СБУ Бабакову днями було заочно повідомлено про підозру за ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді п’ятнадцяти років або довічного позбавлення волі.

Якщо бути точним, то у пана Бабакова позаду відразу дві довгі чорні тені. Одна із них – та, за якою він і отримав підозру по статті 110.  Бо Бабаков голосував за «приєднання» українських областей до РФ, а також за направлення військ «у допомогу республікам Л/ДНР».

А друга – набагато більш довга. Бо ще з кінця 90-х Олександр Бабаков та його співвітчизники Євгеній Гінер та Міхаіл Воєводін почали будувати енергетичний бізнес в Україні. У 2000 році вони купили акції "Одесаобленерго". У тому ж році росіяни отримали контроль над "Севастопольенерго", "Херсонобленерго", "Житомиробленерго" та "Кіровоградобленерго".

Угоду купівлі-продажу активів провели через словацьку Východoslovenskými energetickými závodmi ("Східно-словацькі електростанції"), правонаступником якої згодом стала зареєстрована в Нідерландах компанія VS Energy. Після цього бізнес росіян в Україні почав розвиватися ще більш динамічно.

Станом на 2022 рік під контролем VS Energy перебували пакети акцій "Херсонобленерго", "Кіровоградобленерго", "Житомиробленерго", "Рівнеобленерго" та "Чернівціобленерго",оформлені на фірму "ВС енерджі інтернешнл Україна". 

Отже, заценіть оксюморон ситуації: через дев’ять місяців після початку   повномасштабної війни РФ проти України група російських олігархів VS Energy досі контролює 10%  українського енергоринку.

Нарешті ситуацією почали займатися українські правоохоронці та суди. Наприкінці листопада Служба безпеки України провела обшуки уу VS Energy - для упередження загроз енергетиці.

«СБУ прийшла з обшуками до відомої енергетичної компанії VS Energy. Її власники – російські олігархи Гінер, Воєводін і Бабаков. Це не звичайна фірма, а компанія, яка володіє декількома обленерго і займає 10% енергетичного ринку України. Саме ця галузь зараз потерпає від рашистів найбільше», – повідомило «Радіо Свобода» джерело в СБУ. За словами джерела, Євген Гінер, Михайло Воєводін і Олександр Бабаков – вже перебувають під санкціями, відтак СБУ має «повне право прийти туди з обшуками».

А за півтора тижні до цього обшуку – 11 листопада - Печерський районний суд столиці наклав арешт на контрольні пакети акцій підприємств критичної енергетичної інфраструктури, що входять у групу VS Energy.

Суд арештував загалом 99,9% акцій «Херсонобленерго», 72,9% акцій «Кіровоградобленерго», 95,5% акцій «Житомиробленерго», 93,2% акцій «Рівнеобленерго» та 96,8% акцій «Чернівціобленерго».

Таким чином, зараз є надія, що російський бізнес, нарешті, вдасться прибрати із життєво важливої для сфери національної безпеки України сфери – вітчизняної енергетики. 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.