Душпастирів Медведчука викликали на сповідь

01 грудня 2022, 12:46
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
62
Душпастирів Медведчука викликали на сповідь

До «медведчуківської» Мукачівської єпархії завітали неочікувані нові «парафіяни».

Мукачево неодноразово у новітньої української історії набувало сумної слави. Починаючи з тих давніх часів, як у березні 2004-го року на виборах мера Мукачева у цій своїй головній цитаделі тодішній керівник адміністрації президента Кучми і керівник партії СДПУ(о) Віктор Медведчук, обкатав повний спектр «брудних» технологій із фальсифікації виборів.

Ці технології він і його прихильники заздалегідь готували на загальноукраїнські президентські вибори восени того же року. У Мукачеве Медведчук і Ко успішно протестували повний технологічний ланцюжок оформлення перемоги свого кандидата на сфальсифікованих виборах: фальсифікація підсумків голосування - оперативна легітимізація сфабрикованого результату - нейтралізація протестів опозиції.І за кілька місяців ці мукачівські технології були використані вже у масштабах країни на виборах президента.

Тут влада теж фальсифікувала результати виборів і оперативно проголосила переможцем свого кандидата Януковича. І лише після масштабних акцій протестів Помаранчевої революції випробувані у Мукачеві схеми фальсифікації виборів дали збій. (Проте відразу після приходу у 2010 році до влади Януковича на наступних президентських виборах його команда того ж року спробувала знову використовувати на місцевому рівні «брудні» мукачівські технології).

Менш з тим, попри всі свої злети та падіння останніх двох десятиліть Медведчук до останнього часу тримав ситуацію в Мукачевому під своїм контролем. Тому після арешту цього кума Путіна і за сумісництвом найбільш масштабного провайдера лінії Кремля в Україні, можна було передбачати, що правоохоронні органи займуться не тільки самим кумом російського президента, але й результатами його багаторічної проросійської активності на Закарпатті. Одним із таких напрямків було створення Медведчуком режиму найбільшого сприяння діяльності «агентів ФСБ в рясах» на Закарпатті – УПЦ (МП). Мукачівська єпархія цієї церкви протягом багатьох років мала дуже тісні, у тому числі й фінансові, зв’язки з Медведчуком. Цю єпархію навіть називали жартома «медведчуківською».

Тому цілком логічно, що правоохоронці днями провели контррозвідувальні (безпекові) заходи у цій єпархії. Як повідомляє СБУ, ці заходи були проведені Службою безпеки спільно з Управлінням патрульної поліції та Ужгородським зональним відділом Військової служби правопорядку «у межах системної роботи СБУ з протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні».

Тим більш, що й формальний привід для візиту правоохоронців до «душпастирів» одіозного кума Путіна був  у наявності - адже там досі під час богослужінь поминають керівника Російської православної церкви Кіріла (Гундяєва), який прямо благословив російську армію на війну в Україні та вбивство українців.

Можливо, деякі факти про діяльність «медведчуківської» єпархії після свого арешту розповів співробітникам СБУ сам Медведчук. Адже голова цього відомства Василь Малюк зазначав, що на допитах Медведчук розповів максимум – «у повній мірі дав всі покази, взяв участь у всіх слідчих діях».

Отже, скоріш за все, СБУ й у Мукачівській єпархії знайде такі ж підтвердження ефективної роботи ворожої резидентури, як і в інших єпарїіях УПЦ (ФСБ), де вона вже проводила аналогічні контррозвідувальні заходи.

Так, під час перевірки Києво-Печерської Лаври у Києві співробітники Служби безпеки виявили російських громадян, російські пропагандистські матеріали та мільйони готівки. А у керівництва Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ (МП) знайшли російське громадянство, антиукраїнську літературу та навіть посвідку «Героя Росії» від міністра оборони РФ.

Тобто, йдеться не про разову акцію відпрацювання спецслужбою вотчини Медведчука, а дійсно «про системну роботу СБУ з протидії підривній діяльності російських спецслужб», у тому числі під прикриттям релігійної організації «УПЦ (МП)». Оскільки є запит суспільства щодо діяльності цієї «п’ятої колони» Кремля, яка стала особливо виразною і небезпечною в умовах повномасштабної війни РФ проти нашої країни. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.