Росіяни таємно підкрадаються до наших об’єктів енергетики

11 листопада 2022, 11:50
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
91
Росіяни таємно підкрадаються до наших об’єктів енергетики

Щодня вдається відбити десять і більше масштабних кібератак з РФ на критичну інфраструктуру нашої країни.

Росія супроводжує свої удари ракетами і безпілотниками по енергетичних об’єктах України потужними кібератаками, щоб спричинити максимальний «блекаут». Як саме це відбувається, в інтерв’ю Liga.net розповів керівник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.


«СБУ постійно блокує кібератаки на обʼєкти енергетики. Саме ця галузь, разом з інфраструктурою і логістикою – це пріоритетні цілі для російських спецслужб. Останні обстріли ТЕЦ та ГЕС супроводжувалися і кібератаками. В СБУ очікували на такий сценарій, тому жодна з них не була ефективною», – зазначив він.


З самого початку війни Служба безпеки України є головною структурою, яка тримає кібероборону від дуже небезпечних і високопрофесійних російських хакерів. На долю яких припадає 90% всіх атак на Україну в кібепросторі. Причому СБУ не тільки тримає оборону, а й переходить в кібернаступ.

 

Про те, що війна в кіберпросторі є один із головних приорітетів СБУ підкреслював у своєму недавньому інтерв’ю голова цього відомства Василь Малюк: «Кібернапрям у нас сьогодні на висоті. Коли я зайняв свою посаду, то відразу сказав – кіберспеціаліст  зараз має бути не айтішнік в окулярах. Потрібен мікс спецпризначенця і айтішніка. Наразі ми вибудовуємо саме таку модель. Загалом результати солідні – з початку війни ми локалізовали понад 3,5 тисяч кібератак, знищили понад 35 ботоферм».

Що стосується атак на наші енергетичні об’єкти, то у росіян тут солідний стаж. Ще у 2016 році була атака Black Energy на енергетичні обʼєкти, зокрема на Прикарпаттяобленерго – протягом шести годин не було світла у 250 000 осіб. Це була перша кібератака на обʼєкти енергетики у нашій державі.

Тому було прогнозовано, що і під час повномасштабної війни енергетика стане важливою ціллю російських хакерів. Оскільки за відсутності відповідного захисту, кібератаки набагато ефективніші та дешевші за ракетні обстріли. Ракети ж у більшості випадків збиваються або прилітають кудись не туди. 

Досвід ще першої атаки Black Energy на на об’єкти енергетики довів, що, якщо не відбивати їх, то наслідки будуть украй серйозними  - їх практично моментально відчує кожен. Бо якщо внаслідок неї без світла опинились 250 тис., то зараз у темряві можуть опинитися вся країна.

«Одночасна атака на всі обленерго може вимкнути світло у всій країні, щоб енергетики не змогли перекидати потужності між регіонами, - констатує керівник Департаменту кібербезпеки СБУ. - Ворог прагне, щоб ми опинилися без світла, води, опалення, звʼязку, інтернету, засобів оплати. Але це вже абсолютно неможливо за такого рівня нашої підготовки та реагування».

У найгіршому разі завдяки кібератаці росіяни зможуть вимкнути електроенергію на 5-10 хвилин. Або заблокувати роботу якихось сервіси не працюватимуть протягом нетривалого часу.  Ілля Вітюк пояснив, що його Департамент працює для того, щоб навіть цього не трапилось.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.