Визнання РФ державою-терористом

13 жовтня 2022, 18:09
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
55
Визнання РФ державою-терористом

ПАРЄ робить важливий крок у вірному напрямку.

Сьогодні Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію, у якій оголосила режим РФ терористичним. Із 100 депутатів ПАРЄ «за» проголосували 99 (!), «проти» не голосував ніхто, й лише один «утримався».

Враховуючи навіть на те, що це визнання зафіксовано не у законодавчому акті, а у резолюції, яка має набагато меншу з формальної точки зору вагу, все ж таки це визнання потрібно і важливе.

Перш за все, ДЛЯ ФОРМУВАННЯ СПРИЙНЯТТЯ У СВІТІ РОСІЇ ТА ЇЇ ДІЙ ЯК ТЕРОРИСТИЧНОЇ ЗА СУТТЮ ДЕРЖАВИ.

До цього рішення ПАРЄ аналогічні дії вже зробили країни Балтії.

Так, ще 10 травня Сейм Литви визнав Росію державою-терористом - одноголосно ухвалив резолюцію, в якій визнає Росію «державою, яка підтримує та здійснює тероризм».

Трьомі місяцяма пізніше, 11 серпня, Сейм Латвії у своїй заяві визнав Росію країною-спонсором тероризму. 

А на цьому тижні в естонському парламенті був представлений проект резолюції, в який РФ визнається країною-спонсором тероризму,

Тобто, знову ж таки це резолюції та заяви, а не законодавчі норми.

Ще на початку травня я зазначав, що, на жаль, і в Україні, яка стала жертвою держави-терориста, відсутній окремий закон України «Про визнання Росії державою-терористом».

Із таким грамотним та грунтовним законом було б простіше апелювати до світу – щоб інші країни визнавали РФ країною-терористом саме законодавчо. Такого закону в українському парламенті досі так і не не було прийнято.

В той же час, у законі «Про заборону пропаганди російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку РФ як держави-терориста, символіки, яка використовується збройними та іншими воєнними формуваннями РФ у війні проти України» Верховна Рада України вводить термін «держава-терорист» стосовно РФ.

В законі Росія визнається державою-терористом, однією з цілей політичного режиму якої є державний геноцид українського народу, фізичне знищення, масові вбивства громадян України, вчинення міжнародних злочинів проти цивільного населення, використання заборонених методів війни, руйнування цивільних об’єктів та об’єктів критичної інфраструктури, створення штучних гуманітарних катастроф в окремих регіонах України.

Менш із тим, сьогоднішня резолюція ПАРЄ – важливий крок вперед у правильному напрямку ще й тому, що Асамблея сформулювала практичні важливі кроки і закликала держави-члени Ради Європи зробити їх:

- оголосити нинішній режим РФ терористичним;

- прискорити створення спеціального (ad hoc) міжнародного трибуналу для переслідування злочину агресії проти України;

- створити систему перегляду заходів для забезпечення притягнення винних до відповідальності;

- створити комплексний міжнародний механізм компенсації, включаючи міжнародний реєстр збитків, і активно співпрацювати з українською владою з цього питання;

- вважати російські політичні партії, які в минулому голосували за незаконні рішення, що підривають суверенітет і територіальну цілісність України та інших країн, групами та організаціями, які підтримують зовнішню агресію, а тому поділяють всю відповідальність за наслідки цієї агресії.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.