Яка відповідальність очікує порушників заборони феєрверків та салютів

29 червня 2022, 22:12
Власник сторінки
Народний депутат України
0
68
Яка відповідальність очікує порушників заборони феєрверків та салютів

Зареєстровано законопроект щодо посилення відповідальності за торгівлю та використання піротехнічних виробів.

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних виробів № 7446-1.

Законопроєкт є логічним продовженням законопроєкту № 7438 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання та обігу піротехнічних виробів, яким встановлюється заборона на використання, продаж та/або передачу, а також продаж усіх феєрверків, зокрема салютів і петард, окрім феєрверків класу F1, які мають дуже низький рівень небезпеки і незначний рівень шуму, що не перевищує 60 дБ, продаж феєрверків цього класу дозволено особам від 16 років, сценічних піротехнічних виробів класу Т1 - від 18, а Т2 - особам із спеціальною підготовкою. Вийнятком є  використання піротехнічних виробів Збройними Силами, Національною поліцією та аварійно-рятувальними службами відповідно до законодавства України.

Законопроєкт 7446-1 втановлює адміністративну відповідальність за порушення цих заборон, а також посилює вжу існуючу, зокрема:

За порушення вимог щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях -
- для громадян збільшено з 85 - 255 грн до 510 - 850 грн,
- для посадових осіб, фізичних осіб – підприємців - з 255 - 510 грн до 850 - 1700 грн.

Повторні протягом року:
- для громадян збільшено від 255 - 510 грн із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші або без такої, до 850 - 1360 грн із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, інших предметів порушення тиші або без такої.
- для посадових осіб, фізичних осіб – підприємців - збільшено від 850 - 2550 грн із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші до - 1700 - 2550 грн із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, інших предметів порушення тиші.

Встановлено відповідальність за порушення обмежень або заборон щодо використання піротехнічних виробів, 
-  штраф 5100 - 8500 грн із конфіскацією піротехнічних виробів, під час дії воєнного стану або повторно протягом року - штраф  8500 - 17000 грн із конфіскацією піротехнічних виробів.

За порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, продажу або передачі піротехнічних виробів:
- збільшено з 595 - 1020 грн до 3400 - 5100 грн, 
- за повторне порушення протягом року з  1020 - 1700 грн з конфіскацією до 5100 - 8500 грн з конфіскацією піротехнічних виробів.

Встановлено відповідальність за порушення встановлених законодавством вікових обмежень щодо продажу або передачі піротехнічних виробів, 
- штраф 6800 - 17000 грн з конфіскацією піротехнічних виробів.

Окрім цього законопроєктом пропонується надати право посадовим особам, уповноваженим на те виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад складати протоколи про адміністративне правопорушення та можливість суддям районних, районних у містах, міських чи міськрайонних судів розглядати справи про адміністративні правопорушення, а саме за порушення вимог щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях та за порушення встановлених законодавством обмежень або заборон щодо використання піротехнічних виробів.

Необхідність введення заборони та підсилення відповідальності була зумовлена шкодою, яку наносить використання піротехнічних виробів довкіллю та здоров’ю людей, особливо у воєнний час.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.