Путін готується визнати поразку

11 травня 2022, 13:33
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
492
Путін готується визнати поразку

Господар Кремля зрозумів: війну в Україні він програ́є.

9 травня із намаганням продемонструвати підданим будь-яку  перемогу в Україні було останньої прогнозованою "точкою збірки" у намаганнях Путіна хоч якось оформити, структурувати цілі та задачі Росії у війні.

Виконати завдання російському главковерху не вдалося. Вже черговий раз на цій війні. Тепер "Росія зосереджується" (черговий раз в її історії) і готується до затяжної війни.

Господар Кремля починає складання нового пазлу.

Станом на сьогодні деякі частини цього нового пазлу вже проявились.

1. Схоже, Путін зрозумів: війну в Україні він програ́є. Оскільки в умовах повномасштабної  підтримки України з боку США і НАТО російська армія апріорі не здатна досягти перемоги.

Тому ще наприкінці минулого місяця стартував процес "правильної упаковки" факту майбутньої поразки РФ в Україні. Це відбулось під час визначення цілей Росії на даному етапі війни. Які знову, як і про закінчення першої фази - замість Путіна оголосив один із представників командування російської армії.

Цього разу це був в.о. командира Центрального військового округу РФ Рустам Міннекаєв. Він сказав: "Судячи зі всього, ми зараз воюємо з усім світом, як було у Велику Вітчизняну війну. Вся Європа, весь світ проти нас був. І зараз те саме". Тобто, на полях битв в Україні Росії протистоїть не українська армія, а всі країни НАТО та їхні союзники.

А відразу після святкування 9 травня, за даними розвідки Міноборони України, цей меседж для розгону в ЗМІ, соцмережах та його закріпленні у свідомості росіян отримали впливові російські медіа та путінські боти. 

Тобто, росіян почали готувати до сприйняття наступної рамки висвітлення подій в Україні: "Сильна російська армія вже 2,5 місяці не може продемонструвати перемогу в Україні не внаслідок спротиву слабкої української армії, а внаслідок того, що на території України Росія веде війну зі всім світом. Насамперед, із США і НАТО. І саме підступне НАТО не дає Росії виконати цілі спецоперації".

2. Паралельно Путін намагається зміцнити свою вертикаль влади. Із цим пов'язані синхроні відставки відразу після 9 травня чотирьох губернаторів; ще один заявив, що не буде висувати свою кандидатуру на осінніх виборах. У відставку Путін відправив тих, хто, на його думку, не справляється із викликами режиму санкцій. Скоріше за все, ці відставки  губернаторів - не останні.

3. Також можна очікувати, що найближчими тижнями активізується й процес призначення цапа(ів) відбувайло за невдачі росіян в Україні.

Так само, як після провалу першого етапу війни винуватцями поразки Путін призначив міністра оборони Шойгу та голову Генштабу Герасімова. (Які взагалі на декілька тижнів зникли з публічного простору. Навіть оголошення про закінчення першого етапу війни та початок битви за Донбас 25 березня зробив заступник Герасімова Сергій Рудской).

Проте після цього Путін дав їм обом останній шанс реабілітуватися та довести їхню профпридатність.

Чи покарає цього разу господар Кремля за відсутність перемоги на Донбасі знову Шойгу/Герасімова чи ареал цапів відбувайло поповниться новими персонажами, наприклад, керівником операції на Донбасі Дворніковим - питання поки що відкрите. Але ці винуватці неодмінно будуть призначені Путіним - в першу чергу, щоб відвести незадоволення росіян від своєї персони. 

Ці три зрозумілі вже частинки пазлу дій путінського режиму після 9 травня - лише невелика частина цього пазлу. По мірі визначення інших важливих складових цієї реальності Інститут "Діалог" продовжить їх фіксувати.

#кінець епохи Путіна
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.