Рента Зеленського

18 лютого 2022, 10:51
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
75
Рента Зеленського

Питання підвищення ренти на газ – це вже доконаний факт. Залишається лише зрозуміти у кого заберуть більше (Укргазвидобування, Ахметов) і хто заплатить менше (Коломойский і Пінчук).

У Верховній Раді лежить два законопроекти про введення диференційованих ставок ренти на видобуток газу. Законопроект №7038-1 про внесення змін до Податкового кодексу зареєстровано – це від прем'єра Шмигаля, законопроект №7012-2 про внесення змін до закону «Про державний бюджет на 2022 рік» від народного депутата Олександра Завітневича.

https://t.me/korolchuk_energy/152

Взагалі усі ці крики про допомогу, про знищення власного видобутку – це все обман. Державний видобуток газу і так знищений і доживає свій час. Для нього ця рента – це іще один крок до приватизації «Укргазвидобування». Приватний видобуток – так як і в 2014-2016 рр перечекає, пересидить у схроні, згорне частину проектів, скоротить видобуток, але нічого особливо не втратить. Та чого вже там – нічого не втратить. У них найкращі площі, де можна розгулятись.

І тут власне варто поставити питання – а чи можна так поступати і збільшувати ренту? Можна, звичайно. І тут питання не в Зеленському та його владі, який переслідує свої цілі. Прем’єру Яценюку можна було підвищувати ренту, а прем’єру Шмигалю не можна? Не сумніваюсь, якби президентом і прем’єром буда би людина із іншим прізвищем, то ренту все одно би підвищили.

І причина тут така ж як у 2014-2016 рр. Рівень доходів населення настільки знизився, що люди просто не зможуть платити за газ у наступному сезоні. МВФ підганяє і вимагає встановлення ринкової ціни на газ. Отже, потрібні гроші на субсидії.

Зараз субсидії – 55-60 млрд. грн. реальних грошей. Протягом 2022 року будуть додавати до закладених у бюджет 38 млрд. грн. По субсидіях буде потрібно іще додатково 50-70 млрд. грн. Це перша і головна ціль ренти.

Друга – також газова. Окрім тарифу на гає є іще розподіл, транспортування газу. І це також впливає на кінцеву ціну на газ для населення. Держава гарантувала облгазам, що продасть їм газ для виробничо-технологічних витрат по ціні 7,42 грн за куб. Такої ціни на біріж чи у приватних компаній зараз немає. Логічно, що облгази нарощують борг перед «Оператором ГТС» і зараз він становить 12 млрд грн. От частина коштів піде на закупівлю газу для виробничо-технологічних витрат. Орієнтовно 35 млрд. грн.

У такий спосіб держава, влада, Зеленський вирішують соціальне питання і не дають населенню вийти на протести проти високий цін на газ. І це якраз перед виборами у 2023 і 2024 рр.

Так, це все неправильно. Це виключно політичне рішення – використання ренти на газ для підтримки хлипкої конструкції державної машини. І нехай економісти із радісними обличчями будуть розповідати про ріст ВВП і «благодєнствіє», але всередині система є гнилою. З іншого боку якби на Зеленьского мав вплив не Коломойський з Пінчуком, а Ахметов, то нічого би не змінилось. Була би реалізована така сама схема із рентою. І на каналі «Україна» нам би розповіли, що це геніальний крок влади ))

Іще одне питання: чи будуть за рахунок ренти акумульовані гроші на закупівлю газу у ЄС? Відкрите питання – не так це просто реалізувати. Тому я сумніваюсь у такому. Швидше будуть кредити, євробонди і ОВДП плюс накачування статутного фонду «Нафтогазу».

За рахунок ренти можуть зібрати суму до 180-190 млрд. грн. Малоймовірно, що більше. Очікування 230-240 млрд. грн. – це коли просто все плюсують, що рухається і не рухається. Ну і цифра така серйозна виходить )

Але навіть із цих 180-190 млрд. грн. влада і Зеленський зуміє наколупати «родзинок» на різноманітні політичні програми – від усіляких «Є» ініціатив і доріг до виділення грошей на округи для підготовки до виборів.

https://www.youtube.com/watch%3fv%3dd-WBKjy3om0

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Нафтогаз,Коломойский,Ринат Ахметов,Володимир Зеленський
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.