Як "Оператор ГТС" пиляє ГТС України

28 січня 2022, 09:31
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
180
Як  Оператор ГТС  пиляє ГТС України

За подіями навколо АЕС і ТЕС, дефіциту вугілля, імпорту електроенергії питання багатостраждальної ГТС якось відійшло на задній план. А даремно – там пиляють іще активніше, ніж попередні роки.

Хоча поки влада буде виконувати побажання Зеленського про включення усіх 15 блоків АЕС. І байдуже, що погода буде тепла. Просто таки мрія для влади, щоб проскочити цю зиму.

По-перше, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект, яким дозволяється консервація частини ГТС України, що не використовується. Що це значить? Це означає, що США, ЄС і Росія вже остаточно дали зрозуміти владі у вигляді Зеленського, що після 2024 року транзитного договору як такого може і не бути. Може бути щось по типу актів про виконанні робот: прокачали 3 млрд. кубів – отримайте гроші, а потім через три місяці знову прокачайте 3 млрд. кубів – і знову отримайте гроші. А що робити у період між цими трьома місяцями? А що робить ведмідь зимою у барлозі? Лапу смокче.

Хто до такого довів ГТС України? Коболев, Вітренко, Макогон допомагає.

А на цукерки для Макогона і його «товаришів» Верховна Рада ухвалила інше рішення – в другому читанні та в цілому законопроект, який дозволяє ТОВ «Оператор ГТС України» і дочірнім компаніям групи НАК «Нафтогаз України» закупити ряд робіт із застосуванням договірної процедури. Як чудово, правда? Тепер витрачай гроші куди хочеш. Vorex LLC і Liberty Tool International Федіра Закусила, який допомагає Макогону із «Оператора ГТС» розбудовувати ГТС – просто озолотяться. Вони і так останні роки працюють не покладаючи рук перепродуючи «Оператору ГТС» обладнання.

Для чого, правда, «Оператору ГТС» вкладати гроші у ГТС, якщо договору після 2024 року може не бути? І як бути із першим законопроектом, який передбачає урізання ГТС? Якщо слідкувати такій логіці, то «Оператор ГТС» мав би сьогодні займатись консервацією, а не реконструкцією ГТС.

Я вже дійсно мовчу, що типу незалежний «Оператор ГТС» перетворився на прокладку, яка просто проганяє гроші у «Нафтогаз». Отримали більше 100 млрд. грн за минулі пару років, а на реконструкцію пішло 10 млрд. грн. Та й знову ж таки питання – а для чого? Щоб нагодувати Закусила із Vorex LLC і Liberty Tool International та їм подібних посередників? Що буде із транзитом після 2024 року Вітренка, Макогона не цікавить.

Але й далі тривають процеси намагання розібратись у фінансах «Оператора ГТС» присутні. Наглядова рада компанії «Магістральні газопроводи України» 30 грудня 2021 року прийняла рішення про необхідність перевипуску фінансової звітності «Оператора ГТС» за 2020 рік з урахуванням того, що облік газотранспортної системи має здійснюватися як державний грант. Фактично, це спроба констатувати факт маніпуляцій із фінансовою звітністю «Оператора ГТС» та дати хід кримінальним справам. Адже це злочин.

Але поки Вітренко, Макогон та їх друзі-трейдери активно пиляють «Оператор ГТС». У буквальному розумінні пиляють. Бо плану, що буде після 2024 року після закінчення транзиту у них немає.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: ГТС,Нафтогаз,Витренко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.