Правда і неправда про вугілля

20 січня 2022, 10:08
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
93
Правда і неправда про вугілля

Нинішній опалювальний сезон цікавий тим, що газова і вугільна сфери (точніше, різні представники цих галузей) змагаються у брехні. Ну, добре, не в брехні, а в маніпуляції.

Хоча, брехня слово і не дуже приємне, але воно відображає саме той стан заяв держави і приватних компаній – як щодо запасів газу, так і вугілля.

Якщо про газ говорять і так багато, то про вугілля менше. І хіба от в такому стилі заголовків «Запаси вугілля на приватних ТЕС з початку року зросли в 10 разів більше, ніж на державних». Напевно, це має не лише вражати як ТСН Коломойського, а й сіяти впевненість і спокій у громадян.

https://www.rbc.ua/rus/news/zapasy-uglya-chastnyh-tes-nachala-goda-vyrosli-1642518334.html

Але що насправді із запасам вугілля? Нічого хорошого. Все і далі погано. А попереду іще рівно половина опалювального сезону. Коротка передісторія – на початок листопада на складах ДТЕК і Центренерго було трохи менше 400 тис. т. А мало бути – ну хоча би 2,5 млн. т. Іще раз – 2,5 млн. т. ДТЕК (група СКМ, Ахметов)і «Центренерго» прорахувались у своїх очікуваннях (ринок все таки) зниження цін на вугілля, а тому пізно почали купувати на міжнародних ринках вугілля. Плюс мутна історія із заявою Зеленського, що це він домовився для ДТЕК  і Центренерго про поставки вугілля і США. Мутна, бо це можна назвати виключно корупцією, а не домовленістю. Влада і ДТЕК фактично почали спихувати один на одного проблему із запасами вугілля.

Попри все ДТЕК і Центренрего почали везти вугілля морем. Везли-везли і навезли всього лишень станом на середину січня – 680 тис. т. Тобто, було у листопаді 400 тис. т, а стало у січні 680 тис. т. Ну, м’яко кажучи – нічого особливого.

І тепер власне про оці помпезні заяви про десятикратне збільшення запасів вугілля. Ага, літо і осінь 2021 року прогуляли як бабка із байки Крилова (стрекоза), а тепер розповідають про збільшення. Для розуміння ситуації та її «поганості» можна просто порівняти запаси вугілля на складах ТЕС у січні 2022 року і січня 2019 року. Чому 2019 року? Бо 2020 і 2021 рр. були не показові в силу коронокризи (2020 р.) і провалу щодо запасів вугілля з боку ДТЕК (2021 р.). Значить скільки вугілля було на складах на 18 січня 2019 року? Правильна відповідь – 1,5 млн. т. А у 2018 році було іще більше вугілля. Тобто, нинішні запаси у 680 тис. т – це пилюка. Мало би бути, залишатися хоча би 1,2-1,3 млн. т. Удвічі більше. Тому хоча десять раз скажіть слово вугілля, а від цього його більше не стане.

Маніпуляція це? Та ні. Радше все таки обман.

Це ж стосується видобутку вугілля. Обєктивно для ДТЕК складно збільшити видобуток. Але також коли заявляють про видобуток у грудні 2021 року – 1,7 млн. т. І описують це красиво «У грудні ми мобілізували увесь наявний ресурс і видобули на 21% більше вугілля, ніж в середньому по року». А скільки видобули у 2019 році? Практично 2 млн. т. Не 1,7 млн, а 2 млн. т. Тому як завжди все залежить від того із чим порівнювати і з якої сторонни світу дивитись на гори вугілля. Радше тут також можна шукати причини дефіциту вугілля і проблем вже наступного опалювального сазону.

Ситуацію поки рятують АЕС. 14 блоків із 15 шарашать як ненормальні ) І ніхто не хоче, що щось сталося. Бо тоді нам ти 680 тис. т вугілля вистачить на зовсім трошки. Погода сьогодні і стан блоків АЕС – це головне. Хоча усі болячки АЕС вилізуть літом-восени 2022 р. і, боюсь, уже наступного опалювального сезону 2022-2023 рр. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: SCM (СКМ),Владимир Зеленский,Ринат Ахметов,ДТЭК
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.