Президентське полювання «Наздожени попередника»

29 грудня 2021, 17:38
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
52

Чи буде наступник Зеленського на президентській посаді за традицією трьох своїх попередників теж «доганяти» нинішнього гаранта Конституції?

Чому в Україні кожен черговий президент «доганяє» попередника та головного конкурента на виборах?

Цю серйозну тему обговорили під час прямого ефіру на телеканалі «Україна 24» (частина запису ефіру з 3:19).

Погодьтеся, надзвичайно цікава вимальовується картина у наших політичних джунглях вже другий десяток років: хто б не переміг на виборах, намагається «з’їсти» свого попередника на посаді голови держави. Чи на крайній випадок засудити хоча б головного конкурента на президентських виборах. Так поступають й «антинародний» Янукович, й «патріот і бізнесмен» Порошенко, й ««позасистемний-новий»» (саме так – у подвійних лапках) Зеленський.\

Дуже погана і небезпечна традиція. Мабуть, ніхто не буде серйозно стверджувати, що перші президенти Кравчук та Кучма були просто ангелами  на посаді голови держави. Але ж і Кучма після Кравчука, і Ющенко після Кучми діяли у таких системах координат, де кнопка «догони попередника» була вимкнена.

Кожен із тих, хот прийшов за ними, швидко натискав на цю кнопку.

Янукович, який став у цій справі піонером, вже за кілька тижнів після перемоги на президентських виборах у 2010-му віддав наказ «взяти у розробку» свою головну конкурентку на цих виборах, двічі прем’єра за Ющенка Юлію Тимошенко. І швидко добився того, що вона опинилася у в’язниці.

Перемога другого Майдану в 2014-му змінила багато чого. Але не встановлені Януковичем правила гри «Наздожени попередника». І за президента Порошенко проти Януковича був винесений судовий вирок – 13 років тюрми за держзраду.

Таке саме звинувачення – у держзраді – сам Порошенко отримав на президентському екваторі свого наступника Зеленського.

Отже, Янукович у бажанні помститися Тимошенко відкрив справжню «скриньку Пандори». Закрити яку навіть не намагались ані Порошенко, ані Зеленський.

А тепер питання - наступник Зеленського на президентській посаді спробує цю скриньку закрити чи буде за традицією трьох своїх попередників теж «доганяти» нинішнього гаранта Конституції? 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.