Більше 600 тис грн отримають перші власники економічного паспорту

21 грудня 2021, 09:37
Власник сторінки
Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, доктор юридичних наук, професор
0
661

6 грудня Президент подав на розгляд Верховної Ради України пакет законопроектів, об’єднаних загальною назвою «Про економічний паспорт українця».

Цей крок спрямований не просто на виконання передвиборчої політичної обіцянки, він покликаний змінити сутність, філософію взаємовідносин громадянина та держави, реально, а не на словах забезпечивши усвідомлення громадянином своїх реальних, а не уявних прав на суспільне багатство, що за Конституцією належить народу України. Конституційна аксіома "надра – власність народу" завжди сприймалася у нас як гасло, адже за роки незалежності  надра, як і державна власність завжди використовувалися окремими групами людей на свою користь від імені, але точно не на користь народу та кожного громадянина. Економічний паспорт українця стане тим інструментом, який реально, не на словах підкріпить право кожного громадянина на власність, яка йому належить, а державу – не абстракцією, а спільною справою всіх громадян. Відтепер ліс кругляк, який покидьки вивозять з країни, попри заборону, або граніт чи бурштин, що добуваються без дозволу і сплати ренти – стане не просто брудною схемою із збагачення злочинців, це стане крадіжкою з кишень наших дітей, що має конкретний вартісний вимір. 

 

Проект очікувано почали критикувати за вибірковість, бо механізм фінансової підтримки, що ним запроваджується, стосується не всіх українців, а лише дітей, народжених починаючи з 2019 року. Крім того, що такий концепт – наша передвиборча обіцянка, яку ми давали саме у 2019 році, у такого рішення є ще одне важливе пояснення: очевидна, нагальна необхідність підвищення народжуваності. Народжуваність в Україні з кожним роком зменшується на 5% і, якщо у 2013 році складала 503,7 тис. дітей, то в 2020 становила лише 293,4 тис. дітей (найнижчий показник за останні 10 років). Аби спинити цю динаміку потрібно повернути людям впевненість у завтрашньому дні себе та своїх дітей, освіта та житло яких мають бути забезпечені на момент досягнення повноліття за рахунок народних надр. 

Оскільки вигода, що отримується дитиною, відобразиться на добробуті усієї родини, цей проект матиме відношення в кінцевому підсумку до кожної української родини, яка матиме новонароджених дітей у майбутньому. Це програма про майбутнє. 

 

Як вона працюватиме? 

 

Щороку, починаючи з 2023 року, держава перераховуватиме до спеціально створеного Кабміном фонду суму коштів у розмірі 2-х мінімальних заробітних плат на кожну дитину, народжену з 1 січня 2019 року, а по досягненню дитиною 18-річного віку виплатить накопичене, для можливості витратити їх на навчання, купівлю житла або відкласти собі на пенсію. На момент перших виплат у 2037 році сума коштів фонду становитиме більше 1,8 трильйону гривень, що дозволить здійснити виплати на загальну суму 191 млрд грн з розрахунку 626 125 грн на одного учасника Фонду майбутніх поколінь.

Кошти до Фонду потраплятимуть від сплати рентних платежів за користування надрами. Це поширений світовий досвід. Так, наразі з 50 найбільших суверенних фондів світу (так прийнято називати  державні інвестиційні фонди на кшталт українського Фонду майбутніх поколінь) 40% складають фонди, які формуються саме за рахунок надходжень від використання природних ресурсів. 

Аби за час накопичення кошти не знецінювалися, їх будуть інвестувати і за рахунок інвестиційного прибутку компенсувати інфляційні ризики. Компанія з управління активами, яка і буде здійснювати інвестиції, буде повністю державною. 

Скептики ідеї контролю за такою діяльністю, які вже зараз починають розповідати про те, що до 2037 року активи Фонду розкрадуть, мають знати, що Міжнародний форум суверенних фондів добробуту прийняв принципи Сантьяго. Вони у світі відомі як Santiago Principles або офіційно SoveringWeaFunds: Загальноприйнятні принципи та практики (GAPP) - загальний глобальний набір із 24 добровільних правил, у яких закріплений передовий досвід інвестиційних операцій суверенних держави. В законі будуть міститись найкращі практики правозастосування, щоб гарантувати контрольну систему, яка відповідає світовому стандарту якості. Будь-яким ризиком можна управляти, тому  вироблення інвестиційної політики, яка не дозволить адміністратору втратити суттєві обсяги активів Фонду – питання часу. Разом з тим, те, що в Україні з'явиться інституційний інвестор такого масштабу, спричинить пожвавлення розвитку вітчизняного ринку капіталу, над створенням інструментів якого наша команда працює вже три роки.

 

Фонд майбутніх поколінь стане не лише історією про допомогу держави новонародженій дитині, він дозволить народитися принципово іншій якості фінансових ринків самої держави.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.