Час інвестувати в майбутнє

20 грудня 2021, 12:47
Власник сторінки
Перший віце-прем'єр-міністр - Міністр економіки України
1
608

Дотепер мало хто відчував турботу з боку держави. Настав час, коли держава починає з відповідальністю ставитись до своєї соціальної ролі та віддавати спільні здобутки майбутнім поколінням.

Йдеться про запровадження Економічного паспорта українця. Ініціативу запропоновано Президентом України Володимиром Зеленським.

Як механізм втілення Економічного паспорта українця передбачено заснувати Фонд майбутніх поколінь. Він отримає статус неприбуткової організації та буде поповнюватись за рахунок рентних платежів за користування надрами. Зокрема, сприятиме акумулюванню таких коштів і нещодавно ухвалений Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень»         № 1914  від 30 листопада 2021 р, який підвищує обов’язкові платежі за видобування корисних копалин.

Планується, що учасником Фонду майбутніх поколінь будуть усі громадяни України, які народилися після 1 січня 2019 року. Примітно, що найголосніше про начебто дискримінацію кричать ті, хто нічого не зробив для того, аби реалізувати конституційне право громадян.  У статті 13 основного закону вказано, що надра та природні ресурси в межах території України є «об’єктами права власності Українського народу». Також ця сама стаття зазначає, що держава забезпечує соціальну спрямованість економіки. Чи хтось пам’ятає ініціативи попереднього гаранта Конституції, яка б давала реальну можливість простому українцю отримати частину прибутків від видобувного бізнесу?  А одноосібне отримання надприбутків олігархами не дискримінує всіх українських громадян? Ми починаємо з малого, але з часом, по мірі розгортання програми, все більше дітей ставатимуть її учасниками. 

Економічний паспорт – це персональні рахунки для дітей, на яких держава буде накопичувати частину доходів, отриманих від використання державної власності. Чому частину? Тому що на першому етапі це будуть внески, отримані  від сплати видобувними компаніями ренти за використання надр. Надалі уряд планує розширити джерела накопичення коштів. Після досягнення повноліття, дитина зможе використати кошти на отримання освіти або придбання житла.  

Також важливо, щоб по досягненню повноліття накопичені кошти мали суттєву вагу для молоді. Розмір щорічного державного внеску на одного учасника Фонду становитиме дві мінімальні заробітні плати, встановлені законом на 1 січня поточного року. Беремо до уваги, що передбачено поступове збільшення мінімальної заробітної плати. Головне, що кошти не просто лежатимуть на рахунку, Фонд інвестуватиме внески в облігації зовнішніх та внутрішніх державних позик, які мають дохідність. Для перших отримувачів економічного паспорту строк розміщення внесків складатиме 14 років. Якщо підсумувати суму початкового внеску та дохідність за 14 років, по досягненню 18 років молоді люди можуть отримати  до  620 тис грн. Уявіть, наскільки змінилась би ваша доля, якби ви отримали у свої 18 років такі кошти від держави? Це серйозна інвестиція для майбутніх поколінь українців, які зможуть розпочати своє доросле життя в більш гідних умовах, ніж ми з вами. 

Для отримання коштів є лише дві умови – це наявність громадянства України та постійне проживання на території нашої держави протягом останніх п’яти років. Дострокове отримання коштів можливе лише за умови їхнього спрямування на лікування, що має бути підтверджено документально.

Звичайно, можна зазначити, що такі великі гроші в доволі молодому віці є серйозним випробуванням. Для цього урядом застосовані певні «запобіжники». Кошти можна буде витратити на освіту, житло, або пенсійні накопичення у недержавному пенсійному фонді. Отже, йдеться про подальшу інвестицію у майбутнє. Ініціатива Президента запроваджує реальний механізм підтримки української молоді та створює нові стимули для вітчизняної економіки. За підрахунками експертів, уже в 2023 році перший державний внесок до Фонду майбутніх поколінь складе  близько 22 млрд гривень. 

Уїнстон Черчилль казав: «Ми живемо за рахунок того , що отримуємо, але ми будуємо наше життя завдяки тому, що ми віддаємо». Економічний паспорт українця – це перший в історії нашої Незалежності добровільний крок з боку держави щодо реальної підтримки майбутніх поколінь.   
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.