Захистити Україну від зростання цін на газ — місія здійсненна

17 грудня 2021, 15:43
Власник сторінки
Генеральний Директор ТОВ «Нафтогаз Тепло»
0
775

За останній рік ситуація на ринку газу Європи та України кардинально змінилася.

Енергетичний шантаж Росії, обмеження поставок газу на європейський ринок, збільшення його споживання Китаєм та іншими країнами призвели до зростання спотових цін на блакитне паливо в 7 разів.

В цих складних умовах держава та Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» вжили необхідних заходів, аби захистити вітчизняних споживачів газу. Які кроки ми вже зробили, а які важливі речі — ще попереду?

 

Енергійний захист

По-перше, Нафтогаз сформував ресурс газу, необхідний для безперебійного забезпечення ним споживачів у цьому опалювальному сезоні. Зокрема, ми спрямували 44 млрд грн у закупівлю газу українського видобутку. Також національна компанія забезпечила імпорт значних обсягів газу та їх закачування до підземних сховищ — на це Нафтогаз спрямував 42 млрд грн. Попри те, що в умовах лібералізованого ринку імпортувати газ можуть будь-які компанії, енергохолдинги чи бізнесмени, саме Нафтогаз забезпечив 77% усього українського імпорту газу.

Крім того, Нафтогаз розробив низку довгострокових пропозицій з фіксованою ціною газу для усіх вразливих категорій споживачів. Так, компанія постачає газ побутовим споживачам в межах річного тарифного плану «Фіксований» за ціною 7,96 грн за кубометр, а також забезпечує доступним ресурсом усіх регіональних постачальників газу для потреб населення.

Підприємства теплокомуненерго та ОСББ з власними котельнями купляють газ у Нафтогазу для забезпечення теплом домівок українців в межах трирічної пропозиції за мінімально можливою ціною — 7,42 грн за кубометр. Також Нафтогаз забезпечив газом бюджетні установи — школи, садочки та лікарні, які втратили своїх приватних постачальників в кризових умовах, що склалися на ринку газу.

Відтак, попри те, що спотові ціни газу на ринку вже сягнули 45 грн за куб, усі вразливі категорії споживачів газу в Україні отримують необхідні їм обсяги палива від Нафтогазу в рази дешевше. Як наслідок, вдалося утримати тарифи та витрати на опалення і гаряче водопостачання на рівні попереднього опалювального сезону.

Водночас важливо розуміти, що стабілізувати ситуацію вдалося ціною значних зусиль та ресурсу національної компанії — Нафтогазу. Зрозуміло, що цей ресурс вичерпний і за ймовірного збереження високих цін на газ на європейському ринку всім нам потрібно шукати нові довгострокові рішення.

 

Гра в довгу

Як убезпечити Україну від цінових стрибків на міжнародних ринках та від енергетичного шантажу на багато років вперед?

 Перше і найбільш очевидне рішення — зменшити обсяги використання газу. Таким чином, щоб Україні більше не доводилося імпортувати дорогий ресурс з-за кордону. Для цього зовсім не потрібно мерзнути — навіть, навпаки. Енергоефективні заходи, модернізація теплових мереж, термомодернізація будинків та використання альтернативних видів палива можуть стати надійним ключем до сталого вирішення проблеми дефіциту газу та високих цін на нього.

Тільки за рахунок використання біогазу ми можемо щороку заміщувати 5 млрд куб.м. природного газу, що становить близько половини поточних обсягів імпорту з ЄС. Важливим кроком до активізації використання біоресурсів є нещодавнє ухвалення Верховною Радою закону про біометан. Вже зараз в Україні будується кілька об’єктів цього напрямку і законодавче врегулювання їхньої діяльності вкрай важливе та акутальне.

Оновлення тепловиробничих потужностей, мереж та комплексна тепломодернізація будинків —ще один напрям, розвиток якого давно назрів. Ці заходи дозволять суттєво поліпшити якість життя українців, одночасно скоротивши обсяги споживання енергоносіїв, зменшивши суми в платіжках на довготривалу перспективу. «Велика термомодернізація», яку нещодавно анонсував Президент Володимир Зеленський — це програма, що дійсно заслуговує статусу національної.

Нафтогаз вже працює та готовий докласти максимальних зусиль для досягнення національних цілей в сфері енергоефективності. Однак для того, щоб змінити ситуацію у всій країні раз та назавжди, потрібно, щоб навколо цієї мети обєдналося усе суспільство. Тільки у співпраці громадського сектору, держави, національної компанії та приватного бізнесу можна знизити споживання газу до рівня, співставного з Польщею та іншими європейськими сусідами. Це зробить Україну дійсно енергонезалежною — країною-експортером газу, для якої високі ціни на міжнародних ринках більше не становитимуть загрози національній безпеці.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.