«Дайош» більше і більше імпортної електроенергії!

08 листопада 2021, 09:41
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
207
«Дайош» більше і більше імпортної електроенергії!

Йдуть перші нічні морози і вже вони покажуть нам всім де тонко і де буде рватись. На цьому фоні єдиним виходом із ситуації залишається імпорт електроенергії.

І проблема у його масштабному початку лише у конфлікті учасників ринку, які не можуть між собою домовитись про обсяги імпорту як з Білорусії, так і з Росії. А в Москві і Мінську банально чекають поки «Енергоатом», ДТЕК Ахметова і Коломойський, плюс решта менших трейдерів поділять між собою дешеву білоруську та російську електроенергію, визначать ціну та обсяги.

https://www.youtube.com/watch%3fv%3dtMdlOnWcVQ0

Дискусії щодо «запасів вугілля», «де взяти вугілля», «скільки блоків працює», «чи вистачить блоків АЕС» - це все вже із сфери «а поговорити?» Тепер всі ці питання не є важливими. Ключове – скільки необхідно імпортної електроенергії, скільки газу доведеться спалити на ТЕС і чи вистачить газу для населення.

Хто довів ситуацію на ринку електроенергії до колаптоїдного стану дефіциту та імпорту електроенергії? Про це зараз між собою сперечаються з одного боку влада (уряд, президент, фракція «Слуга народу» плюс сателіти у ВРУ). З іншого боку знаходиться ДТЕК як власник 80% потужностей із виробництва електроенергії на ТЕС. Влада намагається вперто перекласти відповідальність на ДТЕК. Але поки що робить це обережно та акуратно. Заодно звинувачує традиційно Росію у проблемах із поставками вугілля.

ДТЕК опирається і переводить стрілки на владу. Та робить загальні заяви про «провальну енергетичну політику країни державних чиновників».

Але як не крути, але є закон України «Про ринок електричної енергії». І згідно з ним ухвалюється порядок формування прогнозного балансу електричної енергії об’єднаної енергетичної системи України. Це означає, що той таки ДТЕК чи «Центренерго» погодились на виробництво певного обсягу електроенергії. А значить влада має право вимагати від блоків ТЕС працювати або застосувати до них санкції. Тобто, без підтверджених причин (форс-мажор) «Центренерго» та ДТЕК не можуть відмовитися від погодженого обсягу (плюс-мінус) виробництва електроенергії. Ріст цін на імпортне вугілля – це не форс-мажор. І якщо ДТЕК чи «Центренерго» не хоче виробляти електроенергію, то вони формально повинні зупинити блоки, вивести їх із балансу і тоді, звичайно, це вже буде проблема держави.

Зрештою, і влада, і ДТЕК сьогодні у програшній ситуації. Владі потрібно визнати, що ринок електроенергії не працює. І потрібно повертатися до регулювання. Чи це сподобається «міжнародним партнерам» та учасникам ринку, які вже відчули смак крові чи то пак смак ринкової ціни? Ні, звичайно.

ДТЕК тоді також повинен тоді констатувати, що ринок електроенергії в Україні завмер. Або помер. І очікування два роки тому влітку 2019 року конкуренції, розвитку та інвесторів – це виявились оманливі надії. Також повинен констатувати факт, що ТЕС не справляються із місією маневрування і Україні потрібно укладати довгострокові контракти не просто експорт, а про імпорт електроенергії.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Коломойский,Энергоатом,Владимир Зеленский,Ринат Ахметов,ДТЭК
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.