Все! Кіна про ДТЕК і Зеленського не буде!

03 листопада 2021, 10:43
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
138
Все! Кіна про ДТЕК і Зеленського не буде!

Що ми бачимо? Закономірний та очікуваний конфлікт влади і бізнесу. З одного боку – СКМ, ДТЕК і Рінат Ахметов. З другого боку – уряд, влада і президент Зеленський.

Предмет конфлікту – неготовність до зими, можливість віялових відключень та колапс енергосистеми.

Як відомо, учора Україна активувала режим аварійної допомоги у Білорусії обсягом 500 МВт. «Укренерго» не звинуватило ДТЕК, але вказало на технічну неготовність ТЕС ДТЕК до таких критичних ситуацій. Заради справедливості – «Укренерго» лише констатувало факти зупинки або не завершення ремонтів. Відповідь ДТЕК не забарилася. І там було більше політики – від критики імпорту електроенергії (незмінна позиція) до звинувачення у політичному тиску. Але де саме був політичний тиск – ДТЕК не вказав. Зеленський щось змушує їх робити? Чи Офіс президента давав їм неофіційну вказівку збільшити навантаження ТЕС?

Слова ДТЕК про «спробу перекласти відповідальність за провальну енергетичну політику країни з чиновників на енергетиків та шахтарів» - це просто, але дуже загально. Як тут не згадати легендарні слова Кернеса.

ДТЕК контролює 78% виробництва електроенергії ТЕС. І як не крути, але від роботи їх ТЕС залежить робота енергосистеми. І Україна буде залежна від імпорту електроенергії із Білорусії і Росії скоріше не через проблеми «Енергоатому», а через проблеми ДТЕК. Особливо у ситуації жорсткого дефіциту вугілля. Так було і так буде.

Можливо тому у ДТЕК вважають за доцільне перевести дискусію у площину політичних рахунків. Хто, що і кому винен.

Так, є об’єктивні причини, які не дозволили ДТЕК отримати достатньо коштів для їх акумулювання і закупівлі вугілля. Але вони би і не отримали ці кошти, якби ціни на ринку електроенергії зросли. Бізнес просто би не купував цю електроенергію.

Зрештою, цілком не виключено, що влада допустить як вимушено, так і зумисне обмеження електроенергії для населення. І це лише посилить конфлікт та негативне ставлення до олігархів. Десь приблизно така стратегія влади. Стратегія ДТЕК поки що відсутня і саме тому ДТЕК іде у політику.

https://youtu.be/lnsIWFx1MmY

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укрэнерго,Владимир Зеленский,Ринат Ахметов,ДТЭК
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.