Імпорт електроенергії із Росії: був, є і буде

01 листопада 2021, 09:51
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
80
Імпорт електроенергії із Росії: був, є і буде

Даремно українські політики переживають, що Росія та Білорусь не будуть постачати електроенергію в Україну. Для них ринок України сьогодні – чистої води бізнес.

Тому імпорт із Росії та Білорусії буде. Питання виключно у тому, що Україна затягнула проведення аукціонів для визначення компаній, які мають право імпортувати російську та білоруську електроенергію.


Але, звичайно, що в умовах повного, широкого і розгульного провалу підготовки до опалювального сезону в Україні – потрібно шукати винних та відповідальних.
І найкраще на роль винного підходить Росія. Традиційно за останні сім років. 

Але навіть якщо відкинути політичну складову і подивися на технічний аспект готовності, то, боюсь, що і російсько-білоруського імпорту електроенергії не вистачить. І проблема тут у запасах вугілля. Смішні обсяги, які сьогодні є на складах ТЕС і ТЕЦ, не рятують ситуацію. Вони навпаки морально негативно тиснуть на учасників ринку.

В такому випадку вже будуть шукати винних тут в Україні. І є лишень двоє винних. Перший – це держава, уряд, президент, влада, які не передбачили кризу, не підготувались до дефіциту вугілля, не виділили кошти на закупівлю вугілля (нехай по фантастичній ціні у 200-250 дол.). Другий винний – компанія СКМ Рината Ахметова, в яку входить енергетичний холдинг ДТЕК, що забезпечує 80% виробництва електроенергії на ТЕС. Тут аналогічні проблеми – не було грошей для купівлі вугілля. Об’єктивно у тарифі на електроенергію не було коштів на вугілля по ціні більше 100 доларів. Але помилок допустилися як в уряді, так і в ДТЕК.

І тепер у «казино Україна» є дві ставки – чорне і червоне. На яку поставить влада? Відшмагає себе, визнає свою помилки і буде терпляче зносити усі кпини на свою адресу від тих, хто не є слугами народу?

Або та ж таки влада зробить винним СКМ та ДТЕК, які не лише не накопичили вугілля у визначеному обсязі (мало бути 3 млн т на всіх ТЕС), але й не встигають збільшити видобуток вугілля на своїх шахтах. Хоча, останній фактор і не має бути порятунком, оскільки «по свистку» не можливо наростити видобуток і компенсувати нестачу вугілля.

Перевірки ТЕС і ТЕЦ, які ініціює уряд – це вже «як мертвому припарка». Що це дасть? Нічого. Це потрібно виключно для отримання документів та доказів для винуватості однієї із сторін.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: SCM (СКМ),правительство Украины,Ринат Ахметов,ДТЭК,Денис Шмыгаль
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.