Від знижки для Путіна – до нової акції «прикрути»

25 жовтня 2021, 10:09
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
83
Від знижки для Путіна – до нової акції «прикрути»

Що сталось із РНБО та Зеленським? Несподівана доброта і розмови про знижки «Газпрому» на транзит газу - це хитрий стратегічний крок чи крик відчаю і паніки?

Якщо хитрий і стратегічний крок, то тут відсутній основний елемент – переговори. Заяви у порожнечу про знижку на транзит – це як мінімум здивування з боку ЄС і мовчання з боку «Газпрому».

https://t.me/korolchuk_energy/109

Наскільки відомо на даний момент ні «Нафтогаз», ні «Оператор ГТС» не розпочинав переговорів із «Газпромом». Навіть банального листа про наміри не надіслали. Відповідно, уся ця історія із знижкою легким рухом руки перетворюється на паніку і крик відчаю.

Крик відчаю – до Європи. Аби компанії ЄС робили заявки і купували більше газу через Україну. Знову ж таки по наявній інформації контракті заявки ЄС до «Газпрому» про поставки газу були розписані іще в минулому році і підтверджені у другому кварталі (квітень-травень 2021 р.). Тому наївні очікування РНБО і Зеленського, що європейські компанії побіжать робити додаткові заявки на транзит, - викликають лише сміх.

Паніка – це похідне від крику відчаю. «Оператор ГТС» спільно із оператором підземних сховищ (Укртрансгаз) вже зараз бачить ймовірну проблему із транзитом російського газу з грудня 2021 р. по березень 2022 р. Мало газу у ПСГ, мало газу у системі ГТС загалом, відповідно низький тиск у системі.

Тобто, «хитрий стратегічний крок» в даному випадку – це підготовка грунту та навіть свідоме очікування чергового газового конфлікту із Росією. Та в принципі це і не дивує (оскільки у нас в Україні за усе-усе відповідає Путін і Кремль). В результаті розплачуватися за хитрий стратегічний крок» РНБО і Зеленського будуть звичайні громадяни, середній бізнес та промисловість. Бо «прикручувати» газ будуть саме вони. Населення буде сидіти у холоді, а бізнес – не заробить прибуток.

Чому така сумна перспектива? Тому що це перший рік, коли транзит газу (а відповідно і наявність загального обсягу газу у «трубі») становить мінімально 40 млрд. куб. м. Потенційно ми вийдемо на цифру 45 млрд. кубів, але і це не рятує. Мало тиску для того, щоб піднімати із сховищ газ і подачі його далі споживачам у ЄС. Хто у цьому буде винен? За логікою РНБО і Зеленського – звичайно, Путін. За логікою контракту «Оператора ГТС», «Нафтогазу» і «Газпрому» - провал енергетичної політики як Порошенка, так і Зеленського. Зниження транзиту автоматично передбачало проблеми для життєдіяльності системи ГТС. Такої ж логіки притримується і ЄС. Що б не чули надалі від ЄС у випадку чергової кризи, але допомагати Україні вони не будуть.

Весело читати, як завжди, заголовки новин про «знижку століття».

·       Україна пропонує Європі додатковий транзит 55 млрд куб. м газу по "спеціальними умовами" - секретар РНБО

·       Данилов заявляє про можливу причетність олігархів до певного саботажу енергобалансу України

·       Україна надасть допомогу Молдові з газом на її прохання - секретар РНБО

·       Протягом трьох днів Кабмін вирішить питання безперебійної поставки газу, - Данилов

·       «Газова» пропозиція України вибиває козирі з рук російських шулерів - Зеркаль

Особливо потішно заяви учорашнього порохобота Зеркаль, яка перефарбувалась у зеленобота і активно у Міненерго продовжує свою деструктивну роботу щодо нафтогазового комплексу України. Роздвоєння особистості помітно прогресує, оскільки Зеркаль доводиться змінювати свою позицію і прогинатися під агресора (яскраво оправдує знижку), але водночас стійко тримати лінію фронту і відвертати обличчя від російського «вонючого газу» (як тут не згадати крилатий вислів Ющенка).

Тому можна із впевненістю сказати, що насправді усіх цих старих порохоботів, нових зеленботів не цікавить вирішення проблеми ГТС України. І знижку вони пропонують таку, яку насправді знижкою і не назвеш. Адже навіть знижений на 50% тариф на транзит газу – це буде вищий рівень, орієнтовно на 25%, оплати транзиту іншими газопроводами.

Поки що енергетична політика РНБО і Зеленського – це біг заради бігу.

https://youtu.be/fXsBl2IxchM

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: СНБО,Газпром,Владимир Путин,Владимир Зеленский
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.