Путін, Макогон і Федір Закусило

19 жовтня 2021, 10:59
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
244
Путін, Макогон і Федір Закусило

формально і публічно голова генерального директора Макогона зайнята виключно масштабними світовими проектами (ринок газу ЄС, «Північний потік-2»).

От дивлюся я на всі ці заяви генерального директора «Оператора ГТС» Макогона про «Газпром» та його небажання збільшувати транзит через Україну, про переживання Макогона за європейських споживачів, які просто таки помруть без російського газу, про «Північний потік-2». І думаєш собі як красиво той такий Макогон обводить довкола пальця усіх українців. Керівник «Оператора ГТС» придумав собі чудову ширму «газпрома-транзиту-північногопотоку-росії», за якою тихенько ховає як свою безвідповідальність щодо технічного стану ГТС, так і свої «схеми».

Показовою була «слізна» заява Макогона, що він особисто та «Оператор ГТС» з усіх сил стараються і модернізують ГТС. І справа модернізують, і зліва модернізують. А сам Макогон напевно ходить і підфарбовує її. «Оператор ГТСУ України відповідальний за надійну та безпечну експлуатацію і розвиток газотранспортної системи – від цього залежить ефективне функціонування всього ринку газу. Тому ми з 2020 року реалізовуємо масштабну програму модернізації української ГТС», - пише Макогон.

Я так розумію, що це така жорстка відповідь Макогона на заяву Путіна про те, що труба лопне»? Ну да, ну да. Злякались, напевно.

«Масштабна програма» у виконанні «Оператора ГТС» – це не більше, ніж красиве слово, за якими стоять примітивні, іще раз скажу, «схеми» та корисливі інтереси.

Ну, але чого дивуватись – формально і публічно голова генерального директора Макогона зайнята виключно масштабними світовими проектами (ринок газу ЄС, «Північний потік-2»). Тому напевно він і не відволікається та не вникає у такі дрібниці як модернізація ГТС. Просто обмежився стандартним словом «масштабна». Звичайним українцям вистачить і такого (не доросли). Але проблему вже давно описав колега Макогона, керівник компанії «Магістральні газопроводи України» Олександр Лісниченко, який прямо звинуватив Макогона в невиконанні плану по капітальним інвестиціям. Тоді за 2020 р спромоглись осилити використання 15% коштів від запланових 1,5 млрд гривень на ремонт та реконструкцію.

Ні, звичайно, у цьому році гендиректор «Оператора ГТС» оперує вже планом розвитку української ГТС до 2030 р, який становить 37 млрд гривень. І це дійсно більше, ніж було виділено за усі попередні роки з 2015 року. Але Макогон мовчить, що під його керівництвом не зможуть осилити використання і 30% цих коштів – 10-12 млрд. грн. Тобто, по 1,5 млрд на рік. Це не «масштабно» - це байдуже ставлення до майбутнього ГТС.

У цьому контексті байдужості щодо ГТС органічно вписуються давні «друзі» Макогона - Vorex Llc, Liberty Tool International, IEC Consulting LTD. Люблю згадувати усі ці компанії та особливо їх керівника-американця із мелодійним (як дзвін труб, арматури і шарових кранів) прізвищем та ім’ям – Федір Закусило. Ну і що з того, що він американець? Зате наш американець. Так міг би сказати Макогон.

Vorex Llc, Liberty Tool International і IEC Consulting LTD, які належить пану Закусило впевнено і стабільно перемагають на різних тендерах «Укртрансгазу», «Оператора ГТС», «Укргазвидобування». І «вимивають» з бюджету «Оператора ГТС» сотні мільйонів. А тимчасом новий (уже як майже півроку) голова «Нафтогазу» Юрій Вітренко, який давно знає і Макогона, і всі перелічені компанії – робить вигляд, що так і має бути. Можливо, що я помиляюсь, і Вітренко таки осилить проблему та розбереться із корупцією навколо компанії «Оператор ГТС».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: ГТС,Нафтогаз
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.