Буде темно

12 жовтня 2021, 19:12
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
133
Буде темно

Віяловим відключенням бути. І винного вже знайшли.

  • Вугілля немає. Все забрав і забирає Китай. Так каже директор ДТЕК Сахарук. Точно все каже. І не посперечаєшся.

http://reform.energy/news/ugol-prikhoditsya-pokupat-v-usloviyakh-krayne-napryazhennoy-situatsii-na-vneshnikh-rynkakh-ispolnitelnyy-direktor-dtek-18742

«Вони виставили величезні біди на покупку вугілля з усього світу. Ще 3-6 місяців на ринку буде величезний попит на нього за дуже високою ціною, обумовленою потребою Китаю», - прогнозує виконавчий директор ДТЕК, уточнивши, що ціна палива складає $ 260-270 за тонну.

  • Грошей на вугілля також немає. І не буде, бо всі попередні роки у тарифі не було грошей, які могли би піти на видобуток вугілля. І тут правда.

«За 1,5-2 роки з енергетики витягли всі гроші шляхом необгрунтовано низьких тарифів на е / е, які не мали ніякого зв'язку з реальністю. Немає запасу міцності в системі, а на тлі високої аварійності, низького виробництва вугілля ми відчуваємо дефіцит», - роз'яснив топ-менеджер.

Разом з тим Сахарук зазначив, що в разі ДТЕК низькі тарифи на е / е також позначилися на виробництві вугілля його шахтами. "У нас півтора року не було ніякого економічного стимулу заходити в довгострокову інвестицію, у якій довгий цикл видобутку ресурсу. Вклав сьогодні - отримаєш вугілля через 12-18 місяців", - пояснив він.

  • ДТЕК щось привезе, але чи цього обсягу вистачить? Дивись пункт про Китай. Значить не вистачить.

Разом з тим він зазначив, що не дивлячись на дефіцит фінансового ресурсу в умовах зростаючих цін на вугілля, компанія робить все можливе, щоб забезпечити сировиною свою генерацію. "Ми зараз веземо все, що можемо. З Польщі, Казахстану. З США контрактація човнів йде", - пояснив Сахарук, вказавши, що конкуренція йде за кожну тонну вугілля.

  • Але слід відзначити оптимізм Сахарука. І це добре. Ну якщо у цій ситуації може бути добре взагалі. Так от ДТЕК каже, що все у цьому світі плинне, а тому як сказано у Еклезіаста «усе марнота й гонитва за вітром». Тому переживати не треба. Через шість місяців буде літо і тепло.

"Попит сезонний, через шість місяців він пройде. І знову країна повернеться в бік інших проблем. Але це комплексне питання перегляду підходів до інвестування і держрегулювання. Повинні бути довгострокові посили, що в енергетику можна і потрібно вкладати, що інвестор буде отримувати якийсь зрозумілий дохід від вкладених грошей. і ми будемо впевнено входити в ОЗП і готуватися до нього за рік, а не будемо бігати по всьому світу і намагатися закрити сезонний дефіцит ", - висловив думку Сахарук.

  • Насамкінець керівник ДТЕК Сахарук несподівано махнув рукою на політкоректність і «відрубав рубильник». Тобто, сказав готуватися до віялових відключень електроенергії. Ну він так красиво, творчо і вітіювато назвав відключення, але ми то зрозуміли, про що йдеться.

Він також зазначив, що з огляду на проблеми з сировиною, ОЗП буде складним і може ознаменуватися обмеженням споживання. "Говорити про те, що ця зима пройде просто, зрозуміло і не буде збоїв, не можна. У Європі вже готуються до серйозного обмеження споживання. Примусового. Як Україна на цьому тлі може уникнути проблем?" - задався питанням Сахарук.

  • А що ж влада? А влада не мовчить і каже Сахараку і ДТЕК, що буде їх перевіряти чому вони не назбирали вугілля. Міністр енергетики Герман Галущенко так і каже, що до кризи із вугіллям привело «систематичне невиконання генеруючими підприємствами графіка обсягів його поставки та накопичення».

«НКРЕКУ рекомендується перевірити виробників, які мають критично низькі запаси на дотримання ними ліцензійних умов», - каже голова Міненерго.

Отак. Віяловим відключенням бути. І винного вже знайшли. Чекаємо тепер Данілова із черговим РНБО.

https://oilpoint.com.ua/myn%25d1%258dnergo-poruchylo-proveryt-t%25d1%258ds-provalyvshye-grafyk-nakoplenyya-uglya/

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: ДТЭК,Минэнерго
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.