Велика жовтнева КВНівська революція

12 жовтня 2021, 10:13
Власник сторінки
експерт, політолог
0
159
Велика жовтнева КВНівська революція

Після «Розминки» із законом «про деолігархізацію» і «Конкурсу новин» із офшорами-95 у режисерів політичного КВН все пішло шкереберть.

Саме перша декада жовтня, а не вересень стала початком Великого політичного сезону 2021-2022. Якщо використовувати термінологію, близьку та зрозумілу як президентові Зеленському, так і його колегам з Конкурсів веселих та кмітливих (КВК, чи більш звичне російське скорочення – КВН), які слідом за Володимиром Зеленським прямим трансфертом раптом дісталися великої політики, то у вересні після коротенького «Вітання» влада та опозиція відразу перешли до «Розминки». Коли владі вдалося провести у другому читанні закон про захист національних інтересів країни від зазіхань натовпу олігархів (так званий закон «про деолігархізацію»). Вдало проігнорувавши спроби опонентів не допустити цього голосування – із гучними звинуваченнями, апеляціями до Регламенту роботи парламенту, плакатами etc.

А як тільки на календарі вересень змінився жовтнем, традиційний сценарний план із черговістю різнопланових конкурсів був вщент зруйнований. І на сцені вітчизняного політичного театру почали розігруватися одночасно відразу кілька масштабних постановок.

Першими свій конкурс СТЕМ (Студентський театр естрадної мініатюри) показала у Трускавці команда «Слуг народу». Де у затишній та знайомій із позаминулого року обстановці «слуги» в якості масовки взяли участь у сольному номері свого лідера Зеленського. Який чітко розставив акценти і прояснив більш зрозуміло лінію партію з головних питань.

Другим свій СТЕМ провів вже колишній спікер Верховної Ради Дмитро Разумков. Коли в якості головного статиста взяв участь у постановці «Приборкання норовливого». Як і в Трускавці прості «слуги» у цьому СТЕМі були великою масовкою, але цього разу із правом вирішального (для відбору у Разумкова посади спікера) голосу.

В результаті вистави із відставкою на політичному полі з’явився самостійний досвідчений і ресурсний гравець Разумков. Який має добрі шанси вдало виступити у вищій КВНівській лізі. Якщо, звичайно, вчасно збере команду та оформить свій фірмовий стиль гри.

Третім СТЕМом став напад на журналістів телепрограми «Схеми» прямо у кабінеті наближеного до Зеленського керівника державного «Укрексімбанка» Євгена Мецгера під безпосереднім керівництвом цього банкіра. В сухому залишку: на журналістів напали, Мецгер «заліг на дно», посаду не втратив, Зеленський свою довірену особу публічно не засудив.

Одночасно із цими трьома СТЕМами відбувся «Конкурс новин». Коли був обнародуваний величезний масив даних про офшори Pandora Papers. Зокрема, про фінансові транзакції між офшорними фірмами осіб з найближчого оточення Зеленського та олігарха Коломойського. Журналісти-розслідувачі також не виключили, що Коломойський платив Зеленському коштами, виведеними з «Приватбанку».

Тут потрібен невеличкий коментар про те, чому цей конкурс є надзвичайно важливий, довгограючий. Можна навіть сказати, епохальний. 

На відміну від інших країн, де проти високопосадовців-фігурантів списку Pandora Papers почалися справжні, а не формальні розслідування (зрозуміло, що у нас такого бути не може за визначенням), в команді Зеленського відреагували у форматі «незграбно х 2».

В перший раз – коли куча спікерів від «слуг» почали запевняти, що у наявності офшору в підприємця немає нічого жахливого-нічого особливого і «всі так роблять».

А в другий – коли на закиди опонентів з партії Порошенко почали відповідати у стилі «Сам дурак!» І нагадувати, що й попередник Зеленського Порошенко  сам був фігурантом аналогічного офшорного скандалу Panama Papers.

Але головне в тому, що ставлячи себе на одну дошку із Порошенко, Зеленський власноруч вщент руйнує свій образ «якісно іншого та нового позасистемного політика». Адже 73% українців голосували за Зеленського саме тому, що цей кандидат декларував: він - кардинально інший. «Не барига і чесний».

А тепер Зеленський і Ко прийомом «Сам дурак!» фактично ставлять виборців перед плоским вибором: вам більше подобається фігурант офшорного скандалу Panama Papers Порошенко чи фігурант офшорного скандалу Pandora Papers Зеленський?

Тепер опозиція із захопленням розкручує сюужет «Людина з Офшору-95» замість коронного номеру опонентів «Свій хлопець із Кварталу-95».  Хтось скаже: до виборів далеко, люди в переважній більшості інформацію про офшори Зеленського або не побачили, або не надали їй великого значення. Це так. Але ж офшорний козир тепер є у розпорядженні опозиції, часу вдосталь. Відповідно, опозиціонери мають всі умови для того, щоб приготувати та якісно подати виборцю вишукану офшорну Зе-страву.

І наостанок - «Конкурс капітанів». Коли минулими вихідними Петро Порошенко і Володимир Зеленський обмінялися акціями протесту під будинками один одного. Причому прихільники Порошенко діяли масштабніше – від будинку Зеленського в Кончі-Заспі до квартири в Лондоні на Бейкер-стріт, яка була придбана одним із офшорів керівництва «Кварталу 95» .

Таким чином, у першій декаді цього місяця цілий каскад значних подій переформатував матрицю політичного життя країни. Декілька команд головних гравців не тільки зробили заявки на перемогу в сезоні 2021-2022, але й почали діяти.

У другий половині місяця на завершальний конкурс «Домашнє завдання» підтягнуться ще двоє надзвичайно впливових гравців – Опалення та Тарифи. І тут кожна з команд продемонструє у всій красі, які ж домашні заготовки вони можуть запропонувати країні.

Підсумки сезону 2021-2022 будуть оцінювати всі українці в журі. Спочатку у соціологічних опитаннях, а там вже і до виборів недалеко буде.  

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.