Хто буде формувати штат БЕБ

07 жовтня 2021, 17:58
Власник сторінки
адвокат, секретар РГК при Бюро економічної безпеки
0
128

Важливим і ключовим питанням є кадрове формування складу Бюро економічної безпеки, якому варто приділити особливу увагу

Кадровий відбір для нового органу, який буде займатися протидією та розслідуванням економічних злочинів – Бюро економічної безпеки, передбачається виключно на конкурсній основі.

Така практика є реформаторською і прогресивною та дозволяє створювати умови для залучення в орган достойних фахівців. Процедурно така практика вже відпрацьована при запуску таких державних органів як НАБУ і ДБР.

На етапі обговорення ідеї створення БЕБ і роботи над законопроектами, лунали скептичні думки, з приводу того, що в Бюро автоматично будуть переводитися працівники податкової міліції ДФС, на зміну якої створюється Бюро економічної безпеки.

Проте, Закон України «Про бюро економічної безпеки» не передбачає автоматичного переведення в БЕБ співробітників будь-яких інших державних і правоохоронних органів. Тобто усі вакансії в Бюро будуть заповнюватися за результатами конкурсів на зайняття вакантних посад. Водночас, не існує  законодавчих обмежень для зайняття посад в Бюро, для колишніх чи діючих співробітників ДФС чи інших правоохоронних органів. Звичайно, якщо на них не розповсюджуються інші обмеження передбачені чинним законодавством.

До того ж, при кадровому формуванні Бюро економічної безпеки відсутня квотна система. Так, наприклад при тому ж формуванні Державного бюро розслідувань, необхідно було дотримуватися пропорцій, що 30% штату мають складати слідчі прокуратури, що мають слідчий стаж не менше 3 років, 19% мають складати слідчі які на момент участі в конкурсі працюють в Нацполіції, ДФС чи СБУ, а 51% це люди які, протягом останнього року не обіймали посади в органах досудового розслідування, але мають досвід роботи у галузі права.

Тобто, на конкурси в БЕБ «відкриті двері» потенційно для всіх, хто відповідає кваліфікаційним критеріям, і теоретично воно може бути сформовано на 100% особами, які не працювали в органах, але мають розуміння та навички протидії економічним правопорушенням.

Загалом, відносно Закону «Про Бюро економічної безпеки», яким зараз керується Кабінет Міністрів України і директор Бюро та в межах якого буде працювати структура, не можна сказати, що він досконалий на 100%. Та і загалом, повністю досконалих законів нажаль не існує.

Проте, можна відзначити, що при розробці цього законопроекту була проявлена достатня гнучкість. Так депутати не встановлювали штучних обмежень для певних категорій держслужбовців, для участі в конкурсному відборі. Очевидно це було також з огляду на висновки Ради Європи та Венеціанської комісії, з приводу Закону “Про очищення влади», який хоч і є позитивним моментом, але не повністю виправдав покладених на нього сподівань. Та з іншого боку, була закладена певною мірою громіздка процедура конкурсного відбору, дотримуючись якої можливо буде обрати найбільш достойних кандидатів.

Специфіки додає те, що Бюро економічної безпеки створюється з нуля. Закон України «Про державну службу» та затверджений постановою КМУ, Порядок проведення конкурсу на зайняття посад державної служби, передбачає, що сам державний орган може проводити «внутрішні конкурси» на зайняття посад категорії «Б» і «В». Проте, так як зараз в Бюро офіційно працевлаштований, як відомо, тільки один директор Вадим Мельник, така «внутрішня» комісія створитися не може.

Як нам відомо, директор БЕБ Мельник, ще наприкінці вересня, направив відповідні листи до Міністерств та органів влади, з проханням надання кандидатур, для формування конкурсної комісії.

Головними критеріями для обрання найдостойніших кандидатів для зайняття посад буде професійність та компетентність – все таки виклики які стоять перед Бюро, дуже серйозні, мова йде про фінансову безпеку держави, та доброчесність, адже корупція це і так загальнодержавна проблема і уникнути проникнення її проявів в новостворений орган, треба будь якими методами.

Відповідно, позитивним є той момент, що троє членів конкурсної комісії, будуть представниками Ради громадського контролю. Обрані шляхом інтернет-голосування представники громадськості, у випадку виникнення суперечок, зможуть зробити вагомий вклад на рішення комісії. До того ж, представники громадськості додають публічності процесу, а публічність – це головний ворог і запобіжник для корупції.

Для початку роботи Бюро, необхідно набрати 30% кадрового апарату державного органу. Саме така мінімальна чисельність посадового складу необхідна, для запуску аналітичної та правоохоронної функцій Бюро. Важливо, щоб не відбувалося «перекосів» і ці обидві функції почали виконуватися одночасно.

Технічно можна очікувати, що конкурсних комісій буде дві. Одна укомплектована членами РГК та представниками Кабміну, яка буде працювати на початковому етапі, та друга, яка почне працювати, коли в штаті буде достатня кількість осіб, для забезпечення її функціонування.

Проте, це вже питання майбутнього. Зараз, від Уряду необхідне найскоріше вирішення бюрократичних питань. Кабінету Міністрів України необхідно затвердити, а Міністерству фінансів - погодити штатний розпис Бюро, адже конкурси треба оголошувати і проводити під конкретні посади. Найшвидший запуск конкурсних комісій з боку Уряду наближить БЕБ до найскорішого запуску.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Кабмин Украины,економіка,економіка України,Бюро экономической безопасности,Бюро экономической безопасности Украины
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.