Де Ахметов і ДТЕК візьмуть вугілля?

07 жовтня 2021, 10:40
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
98
Де Ахметов і ДТЕК візьмуть вугілля?

Як відомо СКМ Ахметова обіцяв привезти «багато-багато» імпортного вугілля із Польщі, Казахстану та США. Але «обіцянка цяцянка, а дурневі радість». Немає вугілля. Закінчилось.

Всі активно переживають за наших братів у Європі і дивуються ціні у майже 2000 доларів. Але десь тут поряд знаходиться компанія СКМ Ахметова, його ж ДТЕК та державна «Центренерго», які тихенько мовчать і не розповідають про свої успіхи із накопичення вугілля на складах ТЕС.

Успіхів – нуль цілих, нуль десятих. Як відомо СКМ Ахметова обіцяв привезти «багато-багато» імпортного вугілля із Польщі, Казахстану та США. Але «обіцянка цяцянка, а дурневі радість». Немає вугілля. Закінчилось. Ймовірно, що навіть обіцяні пару сот тисяч тон буде нереально привезти. Це ж стосується «Центренерго». Компанія цинічно і нахабна прозвітувала про готовність до опалювального сезону, а самі на складах мають у десять разів менше вугілля, ніж потрібно мати офіційно! Там лежить всього 77 тис. т, а не 800 тис. т. У СКМ і ДТЕК Ахметова справи не кращі. Вони мали вже накопичити 2,3 млн. т, а мають лише 600 тис. т.

Словом, компанії Ахметова на пару із «Центренерго» ведуть Україну до енергетичної прірви, але зберігають спокій. Як там кажуть: keep calm and carry on. Тільки от що продовжувати? Вести Україну до віялових відключень? Тоді зрозуміло.

Насправді питання вугілля – неймовірно важливе питання. Від нього залежить як робота теплопостачання для населення і бюджетників, так і стабільна робота автономного опалення у приватних помешканнях. Ні, я розумію, що Міненерго як мантру буде повторювати, що все буде пучком і нас і врятує «Енергоатом».

Ну добре з «Енергоатомом» ясно. А як же ж тоді міністр Герман Галущенко так впевнено говорить, що вугілля на складах немає, але все буде добре. «Сьогодні на складах ТЕС 846 тисяч тонн вугілля. Є відставання від графіка, але ми бачимо, збалансовується це за рахунок договорів по імпорту вугілля, і відповідно цей імпорт вже відбувається, договори укладені й в цьому плані ми бачимо, що система буде збалансованою», - каже Галущенко.

Які договори? Немає договорів. По тій ціні, яку може чи хоче заплатити Ахметов, договорів уже немає. Про «Центренерго» навіть мова не йде.

Перелякані люди вже навіть звичайні технічні роботи у Києві з боку ДТЕК та відкладення електропостачання сприймають як вже доконаний факт віялових відключень. Ні, ні, це ще не віялові відключення. Про них СКМ Ахметова попереджати не буде. А ДТЕК і поготів.

Тому все це звичайно добре, коли активно обговорюють проблему тарифів на газ і тепло в Україні. Хоча для населення ціна як була 8 тис. грн. – так і залишиться. Але велика проблема, яку уряд та Міненерго фактично приховують від суспільства – це колапс із запасами вугілля і роботою теплових електростанцій.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: SCM (СКМ),Ринат Ахметов,ДТЭК,Минэнерго
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.