Законопроект №5600: потрібен діалог, а не «закручування гайок»

21 вересня 2021, 12:17
Власник сторінки
Президент некоммерческой Ассоциации предприятий-строителей "Интергал-Буд"
0
102
Законопроект №5600: потрібен діалог, а не «закручування гайок»

Триває шоста сесія Верховної ради України дев'ятого скликання. На найближчі пленарні засідання має бути винесений на друге читання законопроєкт №5600. Що варто знати про цей документ?

Кабмін вніс, а парламент прийняв у першому читанні законопроєкт №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень». На перший погляд, за ним стоїть бажання влади залучити більше грошей до держбюджету. Все б нічого, але це планується зробити не за рахунок зростання ВВП і доходів бізнесу та населення, а шляхом збільшення податкового навантаження.

Міністр фінансів Сергій Марченко, презентуючи законопроєкт, заявив, що зміни не вплинуть на простих громадян. Але це не так. Під ударом опинилися не тільки кілька сегментів будівельного бізнесу, а й пересічні українці. Як податкові нововведення вдарять по ним, я покажу на прикладі з житловою нерухомістю.

Арифметика проста. Проект передбачає, що скасовується звільнення від сплати ПДВ з продажів квартир на вторинному ринку. Якщо зараз доходи, отримані від продажу третьої і наступних об'єктів нерухомості в рік, оподатковуються 5-ти відсотковим податком, то законопроєкт №5600 збільшує цей податок до 18%. Чи можна сумніватися, що ціна квадратного метра "вторинки" істотно виросте? Звичайно, ні.

З огляду на те, що квартирне питання ще довгі роки буде залишатися одним з найактуальніших для людей, більш ніж трикратне підвищення податку ще більше обмежить їх доступ до житла.

Але можливо законопроект підтримає забудовників та інвесторів первинного житла? Теж ні. Оскільки забудовники зазвичай залучають кошти інвесторів, використовуючи попередні договори купівлі-продажу, деривативи тощо, під ПДВ потрапить і житло, право власності, на яке фактичні покупці придбають після того, як законопроект №5600 набуде чинності.

Можна дискутувати про те, на скільки відсотків виростуть ринкові ціни. Але немає сумнівів в тому, що вони істотно піднімуться. Чи зростуть одночасно зарплати і рівень життя пересічних українців? Це питання риторичне.

Мабуть, одним з кричущих прикладів тиску на бізнес можна вважати положення законопроекту, що дає право податківцям стягувати податкові борги без рішення суду. Тобто, штрафи будуть нараховуватися і тільки після їх погашення платник податків зможе звернутися до суду і оскаржити їх правомірність. Думаю, що людям, які інвестували в житло на об'єкті, який виявився «замороженим» через те, що гроші пішли в податкову по неправомірно нарахованого штрафу, буде складно пояснити, що колись все налагодиться. А це дуже серйозний удар як по будівельній галузі, так і по споживачеві.

Чи є альтернатива законопроекту №5600? Є. Кабмін очікує від прийняття закону 50 млрд. грн. щорічно. Але неефективні держпідприємства дають понад 70 млрд. грн. збитку. Може попрацювати в цьому напрямку?

Чи є можливість поліпшити законопроект до другого читання? Є. Податковий комітет Верховної Ради повідомив, що перед другим читанням із законопроєкту буде вилучена норма щодо оподаткування ПДВ. Дуже добре, що члени комітету на чолі з Данилом Гетманцевим прислухалися до консолідованої позиції бізнес-спільноти з цього питання. Але чи врахують думку комітету депутати в залі під час остаточного голосування? ..

Я закликаю депутатів не «закручувати податкові гайки» ще тугіше. Якщо законопроект №5600 може бути прийнятий, то без оподаткування житла ПДВ. Саме такий крок буде відповідати і європейським нормам. Нагадаю, що Директива Ради 2006/112/ЄС про спільну систему податку на додану вартість звільняє ринок вторинного житла від ПДВ.
 
 Подумайте про інтереси кінцевих споживачів - ваших виборців!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Верховная Рада,законопроект,податки,будівництво,ПДВ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.