Компроміс з архітектурною громадськістю щодо законопроєкту 5655

26 листопада 2021, 17:44
Власник сторінки
Президент некоммерческой Ассоциации предприятий-строителей "Интергал-Буд"
0
50
Компроміс з архітектурною громадськістю щодо законопроєкту 5655

Робота над підготовкою законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» вийшла на фінішну пряму.


Сьогодні є всі підстави для того, щоб очікувати його остаточне прийняття Верховною Радою України до кінця року. 

Останній за часом, але не за вагомістю, внесок в процес доопрацювання внесла архітектурна громадськість. Вона погодила з розробниками законопроєкту низку принципових питань, пов’язаних, зокрема, з вимогою залишити їм інтелектуальні  права. І фактично погодилась на запровадження нової моделі функціювання містобудівної сфери. 

Будівельна спільнота вітає досягнення цього компромісу. Будь-який відповідальний забудовник розуміє, що поза межами ефективного авторського контролю наші міста втрачають можливість появи нових та унікальних архітектурних ландшафтів. А без цього власне містобудівна діяльність втрачає свій справжній сенс. 

Переконаний, що не зважаючи на певну відмінність професійних інтересів, всі учасники ринку, зрештою, мають одну спільну мету. Ми хочемо перетворити наші міста на комфортний, безпечний та естетично досконалий життєвий простір. А тому мусимо знаходити баланс.

Отже, рішення архітектурної громадськості щодо підтримки реформаторського законопроєкту 5655 є важливим з кількох причин. Якщо поглянути на нього в загальному контексті. 

По-перше, воно свідчить про те, що ініціатори містобудівної реформи налаштовані на конструктивну співпрацю з професійними спільнотами. І це дуже добре. Ми ще на початковому етапі, попереду ще чимало роботи. Тому кінцевий успіх багато в чому залежить від того, як буде побудована взаємодія. Шлях диктату приваблює тактичними манівцями простих та швидких рішень. Однак несе з собою ризики стратегічної поразки, коли замість капітального оновлення на виході маємо фасадний ремонт. Діалог та пошук компромісу вимагає більше часу та забирає більше сил. Однак дає змогу закласти надійний фундамент для системних змін. 

По-друге, маємо помітну консолідацію професійного середовища. І це стосується всіх гравців на ринку. А це означає, що мова йдеться саме про справжні реформи. Коли змінюються загальні умови функціювання галузі, а не просто укладаються нові сепаратні “договорняки”. І це теж запорука фундаментальності перетворень. 

По-третє, ми рухаємось у правильному напрямку. Децентралізація, дерегуляція, демонополізація на тлі цифровізації не викликають заперечень. Всі розуміють, що перемога над корупцією можлива там, де стає менше держави та більшає відповідальності. Залишилось перестати лякатися логічного зміцнення частки «приватного» і все буде гаразд.

А тим, хто все ще хвилюється, нагадаю, як у свій час поява приватних нотаріусів, БТІ, експертизи, виконавчої служби дуже розвантажила державу. І скасувала навіть саму можливість корупційної складової, оскільки на зміну розмитій колективній відповідальності прийшла відповідальність персональна. Тому ще раз наголошу. Будівельна спільнота вітає компроміс депутатів, розробників законопроєкту з архітекторами. Проте ми просимо не заспокоюватися. А вже спільними зусиллями сприяти прийняттю цього вкрай потрібного для реформування містобудівної сфери законопроєкту. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Верховная Рада,будівництво,будівельна галузь,Українська Верховна Рада,містобудування і житлово-комунального господарства,реформирование
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.