Старі методи сучасної угорської пропаганди на Закарпатті. Частина ІІ.

20 вересня 2021, 12:07
Власник сторінки
0
21
Старі методи сучасної угорської пропаганди на Закарпатті. Частина ІІ.

У червні 1921 р. при Міністерстві закордонних справ Угорщини в Будапешті був організований офіційний центр іредентської пропаганди на території Чехословаччини, Югославії і Румунії.

Центр поділявся на три частини: Словаччина (Фелвідек), Румунія - Семиградщина (Ердель) і Югославія (Бачка). Відділення іредентського центру, яке знаходилося в Міністерстві закордонних справ Угорщини, складалося із восьми відділів, кожний відділ поділявся на три бюро, а саме: 1) бюро (кадастре) - 1 службовець - слідкував за всіма діячами угорської і угрофільської національності, які здатні для активної пропаганди в окрузі; 2) бюро (пропаганду куртурелле) - 1 службовець - забезпечував пропаганду через пресу (листівки, брошури, книги, фільми) і слідкував за вчителями і священиками округу, які присвятили себе іредентській діяльності; 3) бюро (іредента) займалося реєстрацією і відрядженням власних кур’єрів (кількість яких нараховувала 250 чоловік). Важливий факт, що кур’єри їздили в Румунію через територію Чехословацької Республіки, а саме через «Кіральхаза Халмі», тобто через Королево в якості туристів.

У червні-липні 2018 року Будапешт створює посаду уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області і програми розвитку дитсадків Карпатського басейну. МЗС України реагує на такі дії і Орбан перейменовує посаду міністра, однак функції цієї установи не змінюються.

https://www.ukrinform.ua/.../2528174-ugorsina-zminila...

24 лютого 2020 року на сайті електронної бібліотеки Угорської академії наук опублікували книжку «The continuous restriction of language right in Ukraine» («Поступове звуження мовних прав в Україні» – укр.), співавторами якої є голова Товариства угорської культури Закарпаття Василь Брензович, лідер Демократичної спілки угорців України (ДСУУ) Ласло Зубанич, ректор Закаратського угорського інституту ім.Ференца Ракоці ІІ Ілдіка Орос, депутатка Берегівської міської ради Кароліна Дорчі, почесний голова ДСУУ Михайло Товт та угорськомовний лінгвіст Іштван Черничко.

http://real.mtak.hu/106527/

На початку 20-х років Підкарпатську Русь повинна була відвідати спеціальна комісія Антанти для встановлення чіткого кордону. Угорські агенти і це хотіли використати в своїх цілях. Доказом цього є лист угорського шкільного інспектора в місті Матесалка Ене Петрецького директору державної школи в Берегшурані від 29 вересня 1921 р. «Запропонуйте місцевим угорцям, - просив Е. Петрецький, - триматися заодно, щоб всі угорські села дісталися Угорщині. Прошу Вас знайти надійних людей, здатних вести пропаганду і вислати їх в окуповані села і міста, щоб вони говорили цій місії, що не хочуть бути відірваними від материнської держави, і щоб вони були підготовлені і знали, для чого власне ця місія приїхала. Прошу Вас, пане вчитель, поговорити з паном Йозефом Курмаєм в Берегові і повідомити його про це, щоб він знав, про що йде мова, але звертаю Вашу увагу на те, щоб Ви і в інших містах знайшли угорців, які б підготовляли місцеве угорське населення до цієї демонстрації. Список довірених осіб я вже вислав в центральну канцелярію і повідомив, щоб їх направили як тільки приїде місія Антанти. Сподіваюсь, що Ви, пане вчитель, як справжній патріот при Ваших добрих здібностях це завдання успішно виконаєте»

У грудні 2017 року Угорщина закликала направити постійну місію ОБСЄ на Закарпаття через надуману нею «напруженість ситуації».

https://www.eurointegration.com.ua/news/2017/12/7/7074783/

2 грудня 2020 року міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто просить направити місію ОБСЄ на Закарпаття через обгрунтовані СБУ обшуки у приміщеннях т.зв. благодійних фондів, які всупереч статуту, займались фінансуванням виборів кандидатів в народні депутати від українських угорців до Верховної Ради України та місцевих рад.

https://www.radiosvoboda.org/.../news.../30979571.html

Начальник політичного управління Підкарпатської Русі Блага у місячному звіті писав наступне про діяльність проугорських партій на Закарпатті: «Все розміщення політичних партій можна б було визначити так, що в південній, точніше в Південно-Західній частині Підкарпатської Русі, самі сильні позиції мають угорські партії християнсько-соціальна і дрібних земледільців, які й далі не приховують свого шовіністичного і ворожого проти Чехословацької республіки способу думок. В багатьох містах угорці організовані, крім вищеназваних партій, також в партію права «Йогпарт», до якої належить більшість угорської інтелігенції. Газети цієї партії «Русинські мадьяр гирлоп» в Ужгороді і «Мункаш Уйшаг» в Мукачеві, хоча мають невелику кількість постійних передплатників, однак процвітають…»

Тираж угорськомовної газети «Карпаталія», яка займається ретранляцією угорської пропаганди серед українських угорців, коливається від 800 до 1000 примірників.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.