Як чемно прогнутися під Москву

10 вересня 2021, 12:58
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
119
Як чемно прогнутися під Москву

Чому ЄС визнає нову Держдуму Росії з депутатами, обраними в Криму і «ДНР-ЛНР».

Розійшлися із російським політичним та громадським діячем Марком Фейгіним в оцінці перспектив визнання-невизнання нової Державної Думи під час прямого ефіру на «Україні 24».

Приводом для дискусії послужила постанова Верховної Ради України із закликом до міжнародної спільноти не визнавати вибори 17-19 серпня цього року до Держдуми РФ та притягти до відповідальності тих, хто сприяє голосуванню на окупованих територіях.

Відомий своїм багаторічним опозиційним ставленням до Кремля Марк Фейгін зазначив: «Очень высокая перспектива, что ряд европейских органов не признает легитимность новой Госдумы».

Моя позиція інша: жодних радикальних дій з боку інституцій ЄС щодо невизнання легітимності нової Держдуми, депутатів якої будуть обирати у тому числі і в Криму, і в «ДНР-ЛНР» не буде.

Заяви окремих політиків і, можливо, політичних партій - будуть. А ось невизнання повноважень делегації нової Держдуми, наприклад, в Парламентській асамблеї Ради Європи - ні.

Тому що санкції проти російських депутатів ПАРЄ одного разу вже вводила - після анексії Росією Криму та початку конфлікту на сході України. Але коли росіяни у знак протесту залишили асамблею і припинили платити внески в цю організацію (на секундочку: внесок РФ в ПАРЄ - один із найбільших, більше 30 мільйонів євро або 7% від всього бюджету ПАРЄ; для порівняння внесок України – близько 4 мільйонів євро), то ПАРЄ спеціально під Росію змінила свої правила. І в 2019 році російські депутати тріумфально повернулися до цієї асамблеї.

До того ж на цих виборах до Держдуми будуть відсутні спостерігачі ОБСЄ – організація не змогла домовитись із Москвою про формат роботи спостерігачів та їхню кількість. А саме на висновках ОССЄ і ґрунтується оцінка Заходом демократичності-недемократичності виборів.

Але головне в тому, що такий радикальний крок як невизнання повноважень всієї Держдуми не обговорювався серйозно у ключових інституціях ЄС навіть після анексії Росією Криму та розв’язання нею війни на Донбасі. Тим більше це нереально зараз. Коли добудован «Північний потік-2» і все більше випадків ведення європейськими компаніями з Росією business as usual.

Єдиним перспективним напрямком, як і на попередніх виборах до Держдуми можуть бути санкції проти конкретних депутатів, обраних в Криму.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.