Влада хоче контролювати доходи людей

28 серпня 2021, 19:27
Власник сторінки
0
3219

Замість рахувати витрати кожного українця, Уряду варто почистити податкову від корупціонерів та знизити тягар на бізнес

Нинішня влада прийшла на ліберальних гаслах стимулювання вільного розвитку підприємництва та зменшення регуляторного тиску держави. Натомість влада все робить навпаки: посилює податковий тиск на бізнес та ще більше заганяє його в «тінь».

Мінфін розпочав готувати законопроект про контроль за витратами населення, який передбачатиме непряме визначення доходів українських громадян. Про ці плани заявив очільник міністерства Сергій Марченко. 

Перед тим владою був протягнутий закон про т.з. нульове декларування для податкової амністії. Громадянам пропонують добровільно сплатити податки за раніше незадеклароване майно та кошти. Після періоду добровільного декларування доходів держава почне застосовувати санкції за нібито виявлені майно чи капітали, які отримані без сплати податків. При цьому критерій цієї оцінки є непрозорим та веде до загрози збільшення репресивного тиску держави на бізнес та простих громадян. 

До того ж, під виглядом боротьби з олігархами влада протягує законопроект №5600, який фактично вбиває середній клас. Прийняття даного законопроєкту призведе до того, що квартири для українців зростуть в ціні мінімум на 20%, місцеві бюджети втратять мільярди гривень на соціальні проекти, а дрібні фермерські господарства просто не зможуть працювати після введення додаткових податків та акцизів. 

Держава фактично провалила реформу податкової міліції та створення сервісноорієнтованого Бюро економічної безпеки. Непрозорий конкурс на призначення очільника цього новоствореного органу вже на старті підриває довіру до його діяльності. Призначення головою БЕБ нинішнього очільника Державної фіскальної служби, експолковника податкової служби Вадима Мельника є симптоматичним та показовим щодо майбутньої діяльності нового органу.

В «УДАРі Віталія Кличка» вважають, що головною функцією держави є створення умов, за яких людина може себе вільно реалізовувати. 
Ми завжди виступали за детінізацію економіки та чесну сплату податків всіма. Але держава, по-перше, має створити чіткі та прозорі «правила гри», що уможливить чесне ведення бізнесу та сплату податків. А по-друге, створити сприятливі умови для ведення бізнесу, зменшивши податковий тягар на нього.

Ми вважаємо, що головним двигуном економічного розвитку країни має стати малий та середній бізнес, який слід вивільнити з-під надмірного податкового пресу та регуляторного втручання.  Для цього потрібно:
✅ Максимально спрощувати систему оподаткування.
✅ Впроваджувати систему «єдиного вікна» у всіх типах відносин між владою та бізнесом, щоб мінімізувати можливості для корупції та зменшити витрати підприємців.
✅ Повністю «перезавантажити» податкову службу –  набрати нових службовців за критеріями професійної та морально-етичної відповідності.
✅ Переорієнтувати державні фіскальні органи – з наголосом на профілактичі заходах щодо дотримання законності.

Ці заходи мають супроводжуватися реформою судової та правоохоронної системи. Українці мають отримати можливість ефективно захищати свої права та доводити свою правоту законними методами.

Тільки після реалізації цих заходів можна переходити до другого етапу – запроваджувати методи непрямого контролю доходів. За нинішніх умов це призведе лише до збільшення тиску з боку держави та пошуку нових методів ухиляння від податків з боку підприємців.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.