Для чого Ахметов імпортує енергетичне вугілля?

17 серпня 2021, 08:41
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
118
Для чого Ахметов імпортує енергетичне вугілля?

І влада, і Ахметов разом імітують підготовку до опалювального сезону 2021-2022 рр. І як завжди вірять у чудо, теплу зиму та імпорт електроенергії з Білорусії та Росії.

ДТЕК зовсім знесилів і не може обійтись без імпортного вугілля. Хоча цілком міг би це зробити, якби розвивав видобуток вугілля.

https://t.me/korolchuk_energy/82

І насправді така ситуація імпорту – це погано. Бо компанія ДТЕК Ахметова – це велика частина економіки держави. І будь-які негативні процеси, які відбуваються із бізнесом Ахметова, відображаються на економічному стані країни.

Заява Ахметова про імпорт вугілля із Польщі, Казахстану та США – це спроба зробити радісний вираз обличчя і продемонструвати, що «все буде добре» взимку 2021-2022 року. Не факт, не факт. Навіть навпаки.

По-перше, 320 тис. т вугілля із Польщі погоди не зроблять. Максимум, що привезе ДТЕК – це 500 тис. т. І то – якщо привезе. Є великі сумніви. Більше того Ахметов везе це вугілля не для порятунку енергосистеми зимою і населення України від холодів. Ні, йому це не потрібно. ДТЕК везе вугілля для виконання своїх комерційних контрактів. Також правильно – все таки Ахметов не президент України і благодійністю не займається.

Але є більша проблема – зниження видобутку вугілля. І хоча Ахметов каже, що у січні-липні 2021 року «збільшили видобуток до 10 млн. т», то тут слово «збільшили» відверто зайве. У нормальному 2019 році ДТЕК видобував за такий період 13,5 млн. т. От неозброєним оком видно, що дефіцит складає 3,5 млн т. А взагалі по чесному «провал» у Ахметова - більше 5 млн. т. вугілля.

Так-так, всі знають про «зелені» плани ДТЕК закривати поступово шахти. Але як це корелюється із енергетичною безпекою України – на це просто «положили болт». Хто буде балансувати енергосистему? «Якось воно буде», «проживемо», «люди заплатять» і т.д. – це короткий переказ енергетичної стратегії, яку виходить також підтримує Ахметов.

Що будуть робити люди зимою 2021-2022 року? Нічого. Будуть сподіватись на імпорт електроенергії із Росії та Білорусії.

Для нормальної гарантії опалювального сезону Україна має накопичити на складах 3 млн. т вугілля. А буде в кращому випадку 1,6 млн. т, якщо не менше. Зважаючи на те, що 80% ТЕС і 90% шахт у Ахметова, то не важко здогадатись, що саме у нього і полетять камені.

Що іще означає імпорт вугілля з боку ДТЕК? Значить менше вугілля Ахметов візьме у «Львіввугілля». Тому можна очікувати, що скоро шахтарі знову будуть виходити на протести і вимагати зарплату за вугілля, яке у них не куплять.

Але з точки зору політики, то ДТЕК займає правильну лінію і виконує «волю партії» – не шукає вугілля у Росії. Хоча саме там і обсяги були би більші, і ціна була би нижча на 20% мінімум.

Тому наразі і влада, і Ахметов разом імітують підготовку до опалювального сезону 2021-2022 рр. І як завжди вірять у чудо, теплу зиму та імпорт з Білорусії та Росії.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: SCM (СКМ),Ринат Ахметов,уголь,ДТЭК
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.