Хто вкрав вугілля?

28 липня 2021, 08:15
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
81
Хто вкрав вугілля?

Зима починається літом. А красиві байки про збільшення «зеленої» енергії та зменшення викидів сіри закінчуються взимку.

Цього опалювального сезону 2021-2022 рр. ми побачимо продовження серії зниклих запасів вугілля, яку усі мали змогу спостерігати у січні-лютому 2021 року. Тоді як відомо ДТЕК Ахметова вичерпав свої запаси вугілля для виконання комерційних контрактів і привів енергосистему до колапсу. Від колапсу звичайно Україну врятували Путін і Лукашенко. Чи то від дій Ахметова вони врятували – уже не розбереш. Якби не електроенергія із Білорусії та Росії, то не виключено, що проблеми в енергетиці йшли би безперервним потоком із січня 2021 р. до сьогоднішнього дня.

В принципі практично так воно і є. ДТЕК знову провалює план із накопичення вугілля і наростаюча спека у червні-липні показала, що свого вугілля в Україні вже не вистачає. Ну та що казати, якщо генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко визнає, що компанія Ахметова розвертається на 180 градусів і вже не бачить вигоду у вугіллі: «Я пам’ятаю наші слова 15 років тому, коли наша компанія була заснована: вугілля - це майбутнє, яке може бути розвинуте та мати підтверджену економічну ефективність для економіки. Через 15 років ми кажемо, що вугілля має визначене майбутнє, це історія, яка закінчується». Ну правду каже. Точно.

У перекладі на людську мову можна сказати, що шахтарям кажуть щире «до побачення». Але таким є бізнес і капіталізм. Нічого особистого – виключно бізнес. Інакше дефолт ДТЕК буде іще ближчим.

Але повертаючись до вугілля. У 2020 році Україна накопичила 2,5 млн т вугілля. І цього виявилося мало. ДТЕК накопичив 2,1 млн т. Але провалили проведення зими і мало не завалили енергосистему.

При цьому 2,5 млн. т – це було і так дуже багато. Проте ДТЕК і Центренерго пустили вугілля не для потреб держави, а для потреб своїх клієнтів. Так, звичайно, можна і це зрозуміти. Такий обсяг вугілля був накопичений за рахунок епідемії, коронавірусу і обмежень.

У цьому році вже видно, що ДТЕК та інші не назбирають більше 2 млн. т. Але цього буде відверто мало. Тобто, неспроможність ДТЕК забезпечити свої ТЕС вугіллям веде до нової кризи в енергетиці.

В принципі «Укренерго» це підтверджувало після кризи січня-лютого 2021 року, коли представники оператора прямо сказали, що наступні роки Україна постійно буде потепліти у ситуації дефіциту електроенергії і необхідності імпорту. А це є наслідком провалу вугільної політики Ахметова.

«Енергоатом», на жаль, не зможе витягнути кризові ситуації. Він сам входить у постійну кризу. Та й імпорт електроенергії не допоможе. Будуть надіятися на чудо. А у випадку проблеми будуть шукати «стрілочника».

Тому ДТЕК буде старатись завезти імпортне вугілля та отримати за нього у тарифі ринкову ціну. Тільки зараз у Роттердамі ціна вугілля більше 100 доларів. І тут в Україні ніхто по такій ціні електроенергію не купить. Уся надія на державу, яка підсобить і узаконить «неринкові» платежі за імпортне вугілля.

Отож, в результаті вже зараз літом зрозуміло, що до зими 2021-2022 рр. не готові ні в ДТЕК Ахметова, ні в «Енергоатомі», ні населення, яке також немає грошей.

Перефразовуючи відомого дитячого письменника Корнія Чуковського можна поставити риторичне енергетичне питання перед кожним опалювальним сезоном: «хто вкрав не сонце, а вугілля?», а сам твір перейменувати у «Крадене вугілля».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Энергоатом,Ринат Ахметов,уголь,ДТЭК
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.