Росіяни попередили британський есмінець бомбами

23 червня 2021, 12:48
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
72
Росіяни попередили британський есмінець бомбами

Великі військові навчання Sea Breeze-2021 у Чорному морі - перша масштабна гра мускулами США і Росії після женевської увертюри «миротворців» Джо Байдена і Володимира Путіна.

Про участь уSea Breeze-2021офіційно оголосив Шостий флот ВМС США. В цілому в Breeze-2021 бере участь рекордна чисельність країн-учасниць з моменту початку цих навчань на території України у 1997 році - 32 країни, 5000 військових, 32 кораблі, 40 літаків та 18 команд спеціальних операцій та дайвінгу.

«Навчання Sea Breeze-2021 підвищують сумісність, посилюють морську безпеку та забезпечують мир в регіоні», - запевнили в посольстві США в Україні.

Натомість Росія цим запевненням про мира та безпеку не вірить. І заявляє, що Sea Breeze-2021  навпаки, безпеці в Чорному морі серйозно загрожують. Це правда. З одним важливим уточненням – навчання Sea Breeze-2021 серйозно загрожують безпеці в такому вигляді, якою її у Чорному морі бачить Росія.

РФ, звичайно, не може дозволити собі ставитися собі до Чорного моря так же нахабно, як ставиться до Азовського – як до свого «внутрішнього озера». Тут не ті масштаби. Й Туреччину з її серйозними можливостями нікуди не подінеш. Але Москва хоче закрити це «озеро» від чужаків - насамперед від американського втручання.

Із тим, щоб залишити справи «із підтримання миру і стабільності в регіоні» виключно  військово-морському клубу Blackseafor із причорноморських держав. Куди входять Росія, Туреччина, Румунія, Болгарія, а також Україна і Грузія.

Це той же самий трюк, який Росія вже успішно реалізувала в іншому стратегічно важливому для себе «внутрішньому морі» - Каспійському. Але з Чорним морем такий фокус повторити Москві не вийде. Цей регіон – у сфері стратегічних інтересів США, Великої Британії та НАТО в цілому. Тому Сполучені Штати та їхні союзники навчання у Чорному морі наступного тижня проведуть.

І те, що Росія попереджає ризики ненавмисних інцидентів під час навчань – свідчення того, що вона до цих провокацій вже готується. Так само, як це було під час минулорічних навчань Sea Breeze-2020. Коли військові кораблі країн НАТО та кораблі України, що перебували в районі навчань, почули на відкритому морському радіоканалі попередження від російського сторожового корабля російською мовою: «Вы находитесь в закрытом для плавания районе. Рекомендую и требую покинуть район, закрытый для плавания. В данном районе будут проводиться артиллерийские стрельбы. В случае повреждения вашего корабля ответственности не несем». 

Тому після наполегливих нещодавніх російських рекомендацій Москви до США та їхніх союзників відмовитися від навчань, учасникам Sea Breeze-2021 особливо серйозну увагу необхідно буде звернути на можливі російські провокації. Та бути готовими до реагування на них.

P.S. Вже після публікації цього матеріалу стало відомо, що росіяни дуже швидко перейшли від слів-попереджень учасників Sea Breeze-2021 до попереджень бомбами. І, не очікуючи старту навчань наступного тижня, ВЖЕ вдалися до провокацій. О 13:49 сьогодні російське інформаційне агентство ТАСС повідомило  (повідомлення повністю і мовою оригіналу): 

«Черноморский флот совместно с Пограничной службой ФСБ России остановил нарушение российской госграницы эсминцем Defender ВМС Великобритании в районе мыса Фиолент. Пограничный сторожевой корабль выполнил предупредительную стрельбу, а бомбардировщик Су-24М - предупредительное бомбометание, сообщили в среду журналистам в Минобороны России. 

"В 11:52 23 июня с. г. эсминец УРО Defender ВМС Великобритании, действуя в северо-западной части Черного моря, пересек государственную границу Российской Федерации и вошел в территориальное море в районе мыса Фиолент на 3 км", - заявили в военном ведомстве.

Британский эсминец получил предупреждение о применении оружия в случае нарушения госграницы России, но не отреагировал на него.

"В 12:06 и 12:08 пограничный сторожевой корабль выполнил предупредительную стрельбу. В 12:19 самолет Су-24М выполнил предупредительное бомбометание (4 ОФАБ-250) по курсу движения эсминца УРО Defender, - подчеркнули в военном ведомстве.

Как уточнили в Минобороны, в 12:23 благодаря совместным действиям Черноморского флота и Пограничной службы ФСБ России эсминец УРО Defender покинул границы территориального моря РФ».

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.