Децентралізація – це нові можливості, або як олігарх Поліщук завод забрав.

24 травня 2021, 20:49
Власник сторінки
Политический эксперт
0
24
 Децентралізація – це нові можливості, або як олігарх Поліщук завод забрав.

Після передачі повноважень на місця місцеві політики можуть стати як прикладом для наслідування, так і мають всі шанси стdорити новий рівень лобіювання та корупції.

Децентралізація – відносно нове, але вже відоме слово для нашої країни. Тільки ось його значення більшість не розуміє зовсім, а решта його розуміють кожен по-своєму… На деякі питання навіть у профільному міністерстві не можуть відповісти. Тому тут багато, що залежить від персоналій і ситуації на місцях. А далі все залежить від партійності, професійності і мотивів тих хто при владі.

Зокрема на Київщині певні громади, наприклад, такі як Вишнева, Борщагівська та схожі на них перетворюють маленькі села, що зовсім близько розташовані за околицею Києва в сучасні спальні райони, та по факту будують цілі нові міста. Тим самим вони з одного боку суттєво розвивають регіональну інфраструктуру до рівня, що перевищу рівень життя половини міст України, а з іншого стають основним місцем зацікавленості забудовників

Інші, такі як Буча і Гостомель планують створювати технопарки і відновлювати аеропорти. Як заявляв мер Бучі Анатолій Федорук: "В рамках громади, маючи зареєстрований на приватних територіях, з ініціативи приватного бізнесу, інвестиційний індустріальний парк ми підхопили цю ініціативу і маючи аеропорт Антонов в селищі Гостомель, хочемо створити такий вантажний хаб, виходити з пропозицією до уряду про створення вільної економічної зони".

А є громади, як от Броварська, в яких впливові люди системно працюють над контролем над регіональним бізнесом. Наприклад, такі особистості афілійовані з зеленою владою, як олігарх Поліщук, який контролює місцеву владу в регіоні. За відкритою інформацією спочатку він практично безкоштовно отримав майже 100 гектарів землі, а тепер через свої контакти в політиці, Поліщук намагається забрати Броварський завод пластмас у іноземних інвесторів, і це при тому, що у складі співзасновників є американці. До цього варто додати, що дружина Поліщука є родичкою Медведєва, а сам Поліщук згідно певних джерел відігравав свою роль в команді Януковича і зараз знову намагається повернути свій російський вплив в Україні. І все це відбувається на очах місцевої влади. Найбільше бентежить те, що правоохоронні органи, МВС, Прокуратура, Офіс Президента давно мали звернути увагу на подібні зазіхання на бізнес.

Зважаючи на значні потуги Зеленського зблизитись з Джо Байденом і американською елітою треба не забувати, що саме цим об’єктом системно займаються саме американські інвестори. Думаю, що владі варто контролювати ситуацію, бо вона може отримати нову проблему на кшталт «Бурізми». А МВС та Авакову давно пора звернути увагу на акції, які проводяться під стінами його міністерства, бо показово займатись дрібними справами, але ігнорувати зловживання на великих об’єктах навряд правильна практика роботи відомства, особливо якщо це на контролі США.

В цілому стає зрозуміло, що після того, як на місця було виділено більше повноважень, а також можливості розпоряджатися землею, місцеві еліти можуть стати як прикладом для наслідування, так і мають всі шанси стати особливо корумпованими, що безумовно шкодить як децентралізації, так і міжнародному образу України та інвестиційному клімату.

Нам треба усвідомлювати, що якщо у міжнародних питаннях, чи питаннях закінчення війни, чи залучення інвестицій можна завжди на когось «з’їхати», то у питаннях закінчення децентралізації та наведенню порядку на місцях – всю відповідальність несе наша теперішня влада. Якщо Зеленський, Аваков, Чернишов та інші будуть відмежовуватись від цих процесів, або закривати очі на наявні проблеми, то наслідки можуть бути серйозні – від втрати репутації у міжнародних інвесторів – аж до розподілу країни на локальні множинні групи впливу.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Бровари,децентралізація
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.