Оператор ГТС не любить розповідати про корупцію

26 квітня 2021, 10:19
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
160

Україна могла заробити як мінімум не 7 млрд, а 24 млрд. дол. І не до 2024 року, а хоча би до 2030 року. Але цього вже не буде, бо «Нафтогазом» і «Оператором ГТС» керують Коболев і Макогон.

Хороше інтерв’ю зробила Економічна правда (https://www.epravda.com.ua/publications/2021/04/23/673277/) із гендиректором компанії Оператор ГТС Сергієм Макогоном. Душевне таке. Навіть іронія журналіста до Макогона у вступному слові – така ніжна, домашня, майже як на кухні. Керівник Оператор ГТС постає тут як турботливий батько нашої рідної системи ГТС. І ніби не він разом із Коболевим привів до того, що через пару років через українську легендарну ГТС буде в одній йти трохи газу, а в інших трубах можна буде м’яча котити.

Тільки от інтерв’ю Економправди із Макогоном не в тренді антикорупуційної боротьби в Україні. Що скаже президент Зеленський на таке? Двічі уважно прочитав інтерв’ю, але так і не знайшов жодного слова про корупцію. Навіть такого слова як «корупція» не знають ні журналісти Економправди, ні сам Макогон. От просто забули. Макогон і Коболев чисті як сльоза.

Де питання про легендарну як українська ГТС компанію Vorex американця із козацьким прізвищем Закусило? А ця компанія як вигравала хороші тендери Оператор ГТС так і виграє. От знову в кінці квітня два тендери «розіграли» у лотерею на 400 млн. грн. У нас не лише депутати у лотерею виграють ))

От дійсно чому Макогон у такому солідному виданні не розповів власне про основну виробничу діяльність Оператора ГТС? А журналіст не задав питання чому до того також основним переможцем ряду останніх тендерів «державної» компанії «Оператор ГТС України» по поставці обладнання (запорної арматури) для газопроводів на 300 мільйонів гривень стала американська компанія-посередник Vorex. Також Vorex у січні 2021 року виграла тендер «Укргаздобичі» на 156 млн грн. Взагалі з 2017 року компанія Vorex виграє більшість тендерів «Укргазвидобування» і «Укртрансгазу».

Закупка у компанії Vorex не викликала би питань, якби вона не нагадувала банальну посередницьку структуру. Ну і що з того, що вона «американська» фірма? В Україні і «Нафтогазі» роками відкатана «схема» по організації закупівель у «правильних» компаній і за «правильними» цінамю.

Про подібні «схеми» точно мав би знати керівник «Нафтогазу», голова правління Коболев. У такому випадку де ж його заяви до правоохоронних органів? )

Vorex LLC дійсно маловідома, хоч і зареєстрована у США вихідцем з України Федором Закусило. Але цікаво інше, що в «Економічній правді» ні Макогон, ні журналісти на кажуть, що раніше Закусило також перемагав у тендерах компаній «Нафтогаза» з компанією Liberty Tool International. А, я й забув, що в інтерв’ю Макогона взагалі нічого про корупцію і тендери немає )

Компанія Закусила дуже успішно торгує з «Нафтогазом» з 2017 року. У 2019 році Liberty Tool International отримав більшість заявок на обсадні труби, які не виробляє «Інтерпайп» Віктора Пінчука. Рішення щодо відкритих партнерів та огляду пропозицій в «Укргазвидобування» і «Укртрансгазі» здійснює директор дивізіона «Технічне забезпечення» «Нафтогазу» Андрій Хоменко.

Компанія Liberty Tool International також отримала частину замовлення в тендерах «Укргазвидобування» з 4 грудня 2020 р. та 11 березня 2021 р., коли було укладено шість угод про поставку труб на 2,1 млрд. грн. «Інтерпайп» Пінчука отримав 1,95 млрд. грн. за труби. Liberty Tool International поставит 1,6 тис. тонн труб виробництва китайських Tianjin Pipe (Group) Corp., Ltd та Tianjin TPCO & Tisco Welding Pipe Corp. на суму 147,5 млн. грн.

Загалом з 2018 р. Liberty Tool International отримав замовлення від «Укргазвидобування» та «Оператора ГТС» на суму 405 млн. грн.

Словом, тендерне питання в інтерв’ю «Економічній правді» було не цікавим. Цікаво для кого? Для Макогона чи для журналістів?

Але хоч запитали про залежність «Оператор ГТС» від «Нафтогазу» - і то добре. А то ми всі роки вірили (ха-ха) про європейський, чесний і прозорий – тьфу-ти -анбандлінг «Нафтогазу».

В принципі інтерв’ю по суті не дає відповіді на ключові питання. Не дає нам, народу як формальному власнику ГТС, відповіді на питання: а що зробив особисто Макогон на цій посаді і раніше, щоб зберегти транзитний потенціал України? І що взагалі буде далі із ГТС України? Поріжуть на металом як лякають її недоброзичливці чи здадуть нашим «партнерам» в оренду як усе інше зараз здають у державі?

Але Макогон визнав, що за його провали і «політичну доцільність» Коболева тепер будуть платити українці – бо тарифи будуть зростати на доставку газу через зменшення транзиту російського газу.

Варто відзначити традиційно «гумористичні» позиції Макогона як ніби чиновника (оперує все таки державним майном), і ніби як менеджера підприємства орієнтованого на прибуток. Тут Макогон проявляє вірний партійний і політичний нюх та бачить у всьому руку «ворога». «Ми вже пам’ятаємо, що в 2009 році відбувся дивний вибух на трубопроводі у Туркменістані, після чого зупинилися поставки туркменського газу у РФ», - геополітично вірно роздумує Макогон. Тільки колишній талановитий менеджер «Майкрософта» (і що він робить у «Нафтогазі»?) не розповідає нам як після того Туркменістан почав заганяти увесь газ Китаю. В принципі, пане Макогон ваша влада вже побила горшки із Китаєм, то можете сміливо і Китай «посилати» )

З іншого боку Макогон не бачить нічого крамольного, щоб у того ж таки «ворога» брати гроші і не парити собі цим голову: «Якщо ми втратимо транзитний контракт, який нам принесе 7 мільярдів доларів за п'ять років, то це буде, я вважаю, більшу втрату для країн». Ха-ха! Макогон такий цікавий. Краще би він разом із Коболевим розповів би на пару чому Україна має танцювати і радіти від 7 млрд. доларів? Адже Україна могла заробити як мінімум не 7 млрд, а 12 млрд. дол. І не до 2024 року, а хоча би до 2035 року. Але цього вже не буде, бо «Нафтогазом» і «Оператором ГТС» керують Коболев і Макогон.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: ГТС,Укртрансгаз,Андрей Коболев
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.