Чому річна ціна на газ буде вищою?

29 березня 2021, 09:46
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
44
Чому річна ціна на газ буде вищою?

Таємничою, загадковою, непрозорою залишається маржа і заробіток «Нафтогазу», який перепродує газ «Укргазвидобування». Скільки заробляє «Нафтогаз» на нові премії Коболеву? Тисячу, дві, три?

«Нафтогаз», газзбути, інші трейдери не підвищують ціни на газ у квітні. Вона залишається на рівні 6.99. Да, хороша була ціна. Хоч і регульована. Але далі почне діяти річна ціна на газ. І той таки «Нафтогаз», газзбути, інші трейдери будуть виставляти річну ціну у коридорі 7,8-8,2 грн за куб. Да, ціна зросте. Звичайно до цього потрібно додати іще транспортування газу. Людям вона не подобається. Але вона була, є і завжди буде. Це обов’язкова умова поставки газу.

Чому ціна на газ зростає? Бо зростає ціна на європейських біржах. Он танкер сів на мілину в Суецькому каналі і відразу індекси зарухались. Але, добре, нехай за європейськими біржами газ купують газзбути та інші трейдери, а «Нафтогаз» у державного «Укргазвидобування» також купує газ як у Європі? Ні, звичайно. Укргазвидобування дає ціну на газ на рівні 2800 грн.

Чому ж тоді 7800, 8000 чи 8200 грн за 1000 кубометрів? І навіть газзбути купують газ не у ЄС, а уклали договір із «Нафтогазом» та будуть у нього купувати газ по ціні орієнтовно 7400-7600 грн. Так кажуть. Тому заробіток, маржа газзбутів зрозуміла і прозора – бо кінцева ціна газу буде не більше 8000-8200 грн. Таємничою, загадковою, непрозорою залишається маржа і заробіток «Нафтогазу», який перепродує газ «Укргазвидобування». Скільки заробляє «Нафтогаз» на нові премії Коболеву? Тисячу, дві, три? Тут є де покопатися не лише АМКУ чи НКРЕКП, а й людям в погонах.

Отож, річна ціна на газ могла бути нижчою, але такого не дозволить «Нафтогаз». Газзбути купують газ у «Нафтогазу». Навіть якщо розглядати купівлю газу на біржах ЄС, то зараз там формується якраз ціна не нижче 7600-8000 грн. Саме тому як завжди всі питання можна задавати «Нафтогазу», а листи писати на деревню Лондон за адресою Клер Спотісвуд.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Нафтогаз,Андрей Коболев
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.