Biden calling!

15 березня 2021, 17:00
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
49
Biden calling!

Щоб почути ці довгоочікувані слова, Зеленський має зрозуміти: Вашингтон вимагає дій для притягненні до відповідальності Коломойського. А не чергового «ай-ай-ай» всій спільності олігархів.

На цьому тижні минає два місяця з інаугурації Джо Байдена. За цей час цей глибокий знавець українських реалій жодного разу не спілкувався із своїм українським колегою. Не зважаючи на те, що захисту українських інтересів нова адміністрація США дійсно приділяє надзвичайно багато уваги. А одразу після інавгурації Джо Байдена 20 січня посол України в США Володимир Єльченко розповідав, що посольство працює над телефонним контактом президентів. І на його думку, «це буде досить швидко».

І поки що перспективи отримати найближчим часом дзвінок від Байдена у президента Зеленського дуже незначні. Оскільки він не робить те, що від нього очікує Джо Байден. Замість того, щоб надати допомогу США у переслідуванні свого давнього партнера Коломойського, Зеленський за звичкою намагається «продати» Вашингтону піар начебто своєї тотальної боротьби із олігархами. І обмежується вибірковими репресіями проти людини не з його орбіти (а з орбіти Путіна) Медведчука.

Цікаво, скільки ще знадобиться часу, щоб сам Зеленський та його дипломатичні радники на кшталт Єрмака нарешті усвідомили: цього разу таки фокуси не пройдуть? Те, що вдавалося із Трампом - таким же любителем неформальних «тьорок» як Єрмак - не вдасться із Байденом.  

Вашингтон не просто терпляче чекає, поки Зеленський буде працювати за логікою «діяти» (стосовно Коломойського, тіньових схем, засилля корупції тощо), а не за логікою «робити вигляд дій». Він використовує різні засоби для того, щоб примусити, саме примусити Зеленського працювати задля вирішення конкретних питань. Які, до речі, як кажуть дипломати, становлять взаємний інтерес. Прикладом є та же справа розслідування виводу грошей українських вкладників із «Приватбанка» та їхнього відмивання у США та інших країнах.

ККД дій офісу Зеленського у виконанні цих вимог Вашингтона поки що десь на рівні паровозу. Коли сильніше притиснуть – він змушений не імітувати діяльність, а конкретно діяти. Як це було нещодавно, коли лише за тиждень вдалося:

1) «Відшити» китайських мисливців за стратегічними технологіями від «Мотор-Січі» - а до цього ухиляння від вирішення цього питання продовжувалось майже чотири роки,за Порошенко почалося, за Зеленського продовжилось.

2) Показово наказати фігуранта санкційного списку США за втручання в американські вибори Дубінського – його виключили з фракції, потім позбавили головування у Київській обласній організації «Слуги народу» і незабаром, скоріш за все, позбавлять партійного квитка «Слуги народу».

3) Прикрити українські транслятори кремлівських нарративів в інформаційній війні РФ проти України - телеканали «112 Україна», Newsone, ЗІК На момент закриття функцію ефективної російської зброї в інформаційній війні проти України ці канали виконували майже сім років. За Порошенко це почалося, за Зеленського продовжилось.

4) Прикрити низку проросійських телеграм-каналів, які роками працювали в Україні в інтересах РФ.

5) Заборонити реєструвати і використовувати російську вакцину проти коронавірусу «Спутник V» на території України.

… Приємно, коли твої висновки щодо логіки дій Вашингтона у відносинах із офіційним Києвом підтверджують солідні американські джерела. Позавчора The Washington Post  зазначило у своєму редакційному матеріалі, що адміністрація Байдена відкладає його телефонну розмову з Володимиром Зеленським, очікуючи від президента України більших зусиль у боротьбі з корупцією, низки реформ і підтримки кримінальних звинувачень проти олігарха Ігоря Коломойського: «Нова адміністрація США намагається спонукати Зеленського боротися з повальною корупцією в його власній країні, що життєво важливо для стабілізації її економіки та збереження її хиткої незалежності від Росії».

У статті також пояснюється, що санкції Вашингтона відносно Ігоря Коломойського – це «недвозначний меседж щодо своїх очікувань.

Видання вважає, що Зеленський намагається відповісти Байдену. «Але президент повинен продемонструвати більшу прихильність цій боротьбі. Він має наполягати на судовій реформі, відновити незалежність центрального банку і виключити будь-які спроби послабити Національне антикорупційне бюро. Він має недвозначно порвати з Коломойським і підтримати кримінальні звинувачення проти нього».

Це чергове пояснення того, чому поки що Байдену немає про що предметно розмовляти із Зеленським. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.