Кризове доміно «Спутник». Із Росії – з любов’ю

12 березня 2021, 15:03
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
89
Кризове доміно «Спутник». Із Росії – з любов’ю

«Третім будешь?» Москва запускає ефект доміно: до двох організованих нею політичних криз у Словаччині та Угорщині, додалась Чехія.

У Чехії друг Путіна та послідовний провайдер інтересів Кремля Милош Земан висунув ультиматум прем’єрові Бабішу: до 22-го березня голова уряду має звільнити урядовців, які блокують сертифікацію у Чехії російської вакцини проти коронавірусу «Спутник V».

Про те, що Москва користується допуском цієї вакцини на ринки європейських країн як «гібридною» зброєю інструментом посилення свого впливу за принципом «Розділяй та володарюй» вже доводилося писати.

У Чехії дії Кремля призвели до урядової кризи – так само, як і у сусідньої Словаччині. В обох країнах організатори кампаній із дестабілізації ситуації діяли із використанням впливу лояльних Кремлю місцевих політичних лідерів. І протиставлення позиції цих лідерів для деформацій існуючих політичних інститутів. Для досягнення цієї мети вони обрали як дуже зручний момент для реалізації цих спецоперацій, так й інструмент. Цей інструмент – поставки російської вакцини «Спутник V».

У Словаччині російську вакцину запустив до країни одноосібно прем’єр Матович. Він зробив це всупереч й відсутності офіційного схвалення у ЄС цього препарату, й позиції значної частини словацького суспільства.

У результаті відразу після появи інформації про поставки до країни двох мільйонів доз російського «Спутника» Словаччина зіткнулася із політичною кризою. Дві партії виступили проти таких поставок та заявили про можливість виходу з правлячої коаліції. Якщо обидві партії залишать її, то уряд Матовича втратить більшість. Це може призвести до дострокових виборів.

У Чехії президент Земан таке рішення прийняти одноосібно не може – у нього в обмаль повноважень. Проте, він відкрито зажадав відставки керівника чеського МОЗу Яна Блатни. Оскільки той відмовив Земану в проханні сертифікувати російський «Спутник».  Хоча й міг це зробити, не очікуючи сертифікації вакцини Європейським агентством з лікарських засобів (ЕМА). Для цього достатньо було подання від директора Державного інституту контролю за медикаментами Ірени Сторової. Але й вона заявила: будь-яка вакцина, у тому числі російський «Спутник», має бути безпечною та схваленою Європейським агентством

У відповідь Земан повторив слово у слово те, що й українці до рішення про заборону реєстрації у нас «Спутника» чули від лобістів ухвалення російської вакцини у нашій країні: «Цих двох осіб потрібно звинувачувати у нових смертях, яких можна було уникнути, якби ми вакцинували людей цими вакцинами, російською і китайською». Кремлівські «темніки» озвучуються скрізь по Європі дослівно…

Крім цих двох посадовців Земан також зажадав звільнити голову чеського МЗС Томаша Петршичека. Формально – через низьку ефективність. Втім, головний чеський дипломат впевнений, що реальною причиною незадоволення голови держави є його небажання дотримуватися російських інтересів.

«Я розумію, що став «колючкою», бо звертаю увагу на безпекові ризики тендеру на добудову АЕС "Дуковани" та виступаю проти вакцинації людей несертифікованими російськими та китайськими вакцинами. Я виконую свою роботу», – каже Петршичек.

Ціна питання у тендері на добудову АЕС "Дуковани" вражає – понад 6 млрд.евро. Зацікавленість в участі висловлювали Росія та Китай – тож невипадково Мілош Земан до останнього тиснув на уряд, щоби прискорити його проведення.

Дуже великі шанси стати наступною плиткою доміно має Італія. На просування «Спутника» тут систематично працює давній партнер Путіна, екс-прем’єр та лідер партії «Вперед, Італія!» медіамагнат Сільвіо Берлусконі. Він постійно закликає владу прискорити вакцинацію населення із використанням російського препарату.  Активно допомагає йому в цьому пропутінський лідер однієї з найпотужніших партій Італії «Ліга» Маттео Сальвіні.

Але офіційна позиція італійської влади – використання будь-яких вакцин можливо тільки після її ухвалення європейською агенцією EMA.

Просто чекати зміни цієї позиції Москва не хоче. Вона діє активно, наступально. Діє так, начебто рішення про схвалення «Спутника» вже є. Минулого тижня Італо-російська торговельна палата повідомила про підписання договору між російським власником патенту на "Спутник V" та італійською компанією Adienne про виробництво "Спутника" на двох італійських заводах компанії.

Цілком можливо, що йдеться не про юридичний документ, а лише про меморандум про наміри. Але використання цього факту в інформаційній кампанії та як фактора тиску на позицію італійської влади вже відбувається повною мірою. І якщо найближчим часом Росії не вдасться «мирним шляхом» просунутися у питанні постачання свого «Спутника» до Італії, вона вдасться до інспірування політичної кризи й тут. За допомогою інструментарію, вже успішно апробованого у Словаччині та Чехії.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.